Sparregatan 12

Sparregatan 12 och till vänster syns Hushållningssällskapets byggnad och mellan dessa två byggnader är det Kvarngatan som kommer upp ifrån Allégatan. Fastigheten som inrymde VD är ännu ej byggd och den byggdes senare till höger om Sparregatan 12. När man senare rev detta trähus så byggde man det hus som Försäkringskassan fanns förr i tiden och ingången var ifrån Sparregatan och det har varit ett antal andra hyresgäster under åren. Bland annat så fanns Hyresgästföreningen i den nya byggnaden under 1990-talet. I gatuplanet mot Allégatan fanns Harry Snells Cykel och Sport i många år. Om jag inte missminner mig så hade Harry Snells sin cykelverkstad på baksidan av Hushållssällskapets byggnad och att det var en liten nedförs backe ner mot verkstaden. Jag vet tyvärr inte när man rev detta gamla trähus och det är tur att vi har haft många fotografer som har förevigat gamla Borås.
Sparregatan går från Nygatan till Fabriksgatan och det fick sitt namn år 1886 efter ett beslut i stadsfullmäktige. Namnet fick gatan efter landshövdingen i Älvsborgs län, greve Erik Josias Sparre (1816-1886).
Kvarngatan går från Södra Strandgatan till Arlagatan, nuvarande Kungsleden. ”Qvarngatan” nämns redan år 1856 och namnet kommer sannorlikt efter en kvarn som legat strax utanför Staketgatan i närheten av nuvarande Söderbro. I ett dokument från 1640-talet nämns borgmästare Sven Persson Wijndruff som delägare av en kvarn med detta läge. Enligt ett magistratbeslut år 1669 förbjöds allt fiske mellan kvarnen och Druvefors som båda ägdes av borgmästaren Wijndruff. Bron som går över Viskan mellan gamla Åkerlunds spinneri och gamla Druvefors kontor där i dag det stora höghuset sår i dag, heter Wijndruffbron och har fått namnet efter borgmästaren.

PDF-fil