Allégatan - Lilla Brogatan

Kvarteret Sleipner som ligger i hörnet Allegatan och Lilla Brogatan. Jag vet inte när bilden är fotograferad men i alla fall är det innan sänkningen av Allegatan som man gjorde på 1930-talet. Man ser tydligt på Lilla Brogatan så börjar backen nästan som en bulle på Allegatan. Kullerstensgator var det då på denna tid och jag tycker det är charmigt men kullersten men det måste ha varit ganska så obekvämt att gå på och även för de som hade bil på denna tid. I dag har vi ingen gata med originalkullersten på utan man har gjort en liten stump av Stengärsgatan förbi Vårdcentralen Heimdals som man har vi bara en återskapad stump.

Så här såg byggnaden ut efter man hade sänkt Allegatan och man ser hur mycket man har fått göra med grunden, man fick bygga på grunden neråt och på så sätt fick man ett plan till på byggnaden. Men nu fick man en Allegata så inte lutade men det var inte alla ställen som man sänkte gatan utan man höjde på en del ställen. Allt detta skedde i slutet av 1930-talet och gjordes i etapper och det måste ha varit ett påfrestande arbeta med de resurser som de hade på denna tid. Så man kanske kan kalla Allegatan för ett hantverk, men i dag ligger det gatsten över hela Allegatan och den har blivit smalare men bredare trottoarer istället.
I dag är det gamla trähuset borta och ersatt med ett större hus och om jag inte missminner mig så låg Götabanken i bottenplan där som Telia ligger i dag men som sagt är lite osäker. Det finns inte så många trähus kvar utmed Allegatan, det är kvarter Munin och Hemgården. Hemgården är ju ett originalhus från 1800-talet medans kvarter Munin är mycket som är nytt men det finns delar av det kvarteret som också är från 1800-talet, där finns också en underbart vacker innergård och där kan man se lite 1800-talsgrunder så lite sparat från det gamla finns det kvar.

PDF-fil