Parkabacken

En bild av Fristadsvägen eller så kallad för Parkabacken, fotograferad omkring 1938-1939. Trottoarerna kantas av vackra stenmurar och intill gatan står det vackra gatubeslysningsstolpar, kan undra om det var någon som tog till vara på dessa? Skulle tro att de hamnade på skroten. I dag är alla husen i backen rivna och en vacker idyll har försvunnit. I huset längst ner i backen ska det varit en diakonissa som hade sin mottagning på 1940-talet. I ett annat hus fanns det en butik där man sålde ost, vetebröd och svagdricka på kagge. I backen ska det ha legat en cykelaffär men kommer inte ihåg exakt och likaså namnet har jag totalt glömt bort. Längst upp i parkabacken finns det stora portarna in till Parken, alltså Folkets park dit Borås ungdomar åkte till för att ha kul på en lördagskväll.
Innan Parkabacken fanns det också både chark- speceri- och mjölkaffär och den byggnaden står förfarande kvar men det var för ett par år sedan som hyresgästerna fick flytta därifrån för att huset skulle rivas men huset blev kvar än så länge. Fristadsvägen tar vid där Skaraborgsvägen slutar och går fram till Sjöbogatan och fick sitt namn i stadsfullmäktige år 1907.
Nu går det knappt att känna igen sig när man åker denna väg, det är helt tog av byggnader på höger sidan. Vägen är omgjord, två filer i varje riktning. Längre upp ligger den vackra byggnaden Parkteatern som har fått en lyft men nytt tak och målafärg på väggen. Sist jag åkte denna väg såg jag att det var staket runt rotundan så dagarna för denna byggnad är nog räknade nu. Det sägs att de ska byggas nytt där och jag hoppas verkligen att det blir en byggnad som passar in där så att inte parkteatern blir undanskymd nu när den har blivit så vacker. Det är synd att en sådan här vacker vy försvinner med gatsten och de fina lamporna men så är det att det är biltrafikens fel att det blir så.

PDF-fil