Kungsgatan kvarter Brage

Ett gammalt hus i kvarteret Balder som det kallas för i dag och de låg mellan Kungsgatan och Stengärdsgatan på tomt nr 22 vad jag har fått fram och det var väl ingen vidare miljö att bo i. Visserligen var det ingen vidare trafik på Kungsgatan som det är i dag och som man ser på bilden så är det ingen vidare gatan heller, den verkar vara ganska så ojämn och liknar mest ett dike. Denna byggnad skulle ha varit justerare Lanners bostadshus. Jag vet inte exakt när denna bild fotograferades men enligt Stadsarkivet är den fotograferad år 1914 och justerare Carl Magnus Lanner (1834-1909) var född i Norra Råda i Värmlands län och han var bosatt i Borås mellan 1882-1902 och han dog år 1909 i Skara. Carl Magnus var änkling med fyra barn Maria f.1871, Anna f. 1876, Elna f. 1879 och Selma f. 1880.
Dock har jag fått fram att han skall ha hyrt bostad på tomt nummer 22 i kvarteret Brage mellan åren 1890-1894 så det kan vara så att detta är Lanners före detta bostad och att året 1914 stämmer när bilden är fotograferad. Vad gör den justerare då? Jo på ett sågverk finns justerare och deras uppgift är att syna det nysågade virket och knappa in en kvalitetsbeteckning och vid behov dra ut brädan en lagom bit för att kapa bort en ful ända. En justerare kan också vara en person som hade till uppgift att justera mått och vikter.
Lanner bodde även en tid på tomt 18-19 och på Stora Simonsland som sedan flyttade till tomt 54, så bilden avser säkert hans första bostad i Borås tror jag men är inte säker. Det var nog så ofta förr i tiden att människorna flyttade runt ganska så mycket, så det är lite svårt att få reda på exakt årtal var de bodde. Ibland så har man hjälp av programmen Dödsboken och Sveriges Befolkning.

PDF-fil