Palmelundsgatan

Palmelundsgatan mot söder omkring år 1915. En liten smal gata genom området och till vänster ligger Palmelund 2 i kvarteret Tunnbindaren och är uppförd omkring år 1900 av trä och var sedan reveterat. Uppfört i två våningar med inredd vindsvåning med hela 12 lägenheter. Adressen var Västgötagatan 18, det är lite konstigt för var man än tittar på olika kartor så finns inte Palmelundsgatan men någonstans men när man tittar på kartan från år 1910 så ligger Palmelund i hörnet av Västgötagatan och Bohusgatan. Ägare till Palmelund 2 var AB Merinos så detta var också en arbetarbostad till ett textilbolag i Borås.
Vad jag har fått fram så är byggnaden längst bort till höger Palmelund 8 och uppförd år 1899 i timmer av byggmästare Anton Andersson. Uppförd i 3 våningar och inredd vindsvåning med 9 lägenheter och det var Tabernakelförsamlingen, Pastor Bo Olof Hällberg som var ägare till fastigheten. Adress en var Norrby Långgata 9. Den lilla byggnaden som syns bortanför Palmelund 8 ligger på andra sidan av Norrby Långgata. Enligt kartan år 1910 så ser det ut som att de går en gata mellan Västgötagatan och Norrbylånggata men det står inget om att gatan heter så. Så Palmelundsgatan är ett litet mysterium men det kanske ni läsare kan hjälpa till med. Du som har bott i kvarteret Tunnbindaren eller kanske på Palmelundsgatan, du fårgärna skicka ett mail till mig och tala om hur det ligger till med den gatan.
Det är alltid intressant att sitta och titta på gamla bilder och kartor innan man får i ordning på allt men det är ju det som är spännande att luska ut var de gamla husen har legat någonstans. Vet du som läsare mer om Palmelund eller om gamla Norrby Gärde så får du gärna skicka mig ett mail på gamlaboras@murberg.se. Jag är en nyfiken man som vill bygga på mitt kunnande om gamla Borås och vill även ha fakta och berättelser hur det var förr i tiden till min hemsida som jag håller på att bygga upp och jag samla material både som bilder och text.

PDF-fil