Caltex Magasinsgatan

Jag har tidigare bloggat om Caltex bensinstation och häromdagen fick jag ett mail från Orvar som ville dela med sig om denna fina bensinstation. Jag tycker det är jätte roligt att mina läsare vill dela med sig om sina minnen och historier.
Först ska jag nämna att jag är son till Nils Ericson, som i stort sett hela sitt vuxna liv var föreståndare för macken på Magasinsgatan. Jag vet inte om stationen var igång när pappa kom dit eller om han var med och startade macken. Jag har ett svagt minne av att han började jobba på Skaraborgsvägen för att sedan flytta till Magasinsgatan. Under kriget minskade naturligtvis bensinförsäljningen. I stället såldes ved till gengasaggregaten. Jag hade en bild, som jag inte hittar nu, där pappa sitter och spintar alved utanför stationen. Det var enligt pappa ganska goda tider, trots allt. När den nya stationen stod färdig på Magasinsgatan i slutet av 50-talet ville pappa ha ett delat föreståndarskap med sin bror Peder, som flyttade från Österlånggatan, där han då arbetade. Mot slutet av 60-talet blev pappa sjuk och han avled 64 år gammal 1972. Det var verkligen inte nyttigt att stå och andas in bensinångor dagarna i ända.
Bensinen till stationen kom med tankvagnar på järnvägen från Göteborg. Det var troligen orsaken till att stationen kom att ligga på Magasinsgatan. Det gick ledningar, en för varje bensinsort, under gatan till stora tankar, under marken vid bensinstationen. Många gånger var jag med pappa och kopplade slagen som tömde vagnen ner i röret till macken. Längst till höger, ej synligt på bilden, fanns plats för en tankbil som kördes av en man som hette Filip. Något efternamn hörde jag aldrig. Han var bara "farbror Filip" för mig. Där tankbilen stod vid muren mot Borås Mekaniska fyllde han tankbilen, som sedan försåg övriga bensinstationer i Borås med omnejd med bensin.
Det är sådana här historier som jag vill ha från er läsare om det gamla Borås. Nu gör jag en efterlysning om egentagna bilder på Caltex på Magasinsgatan om ni har och vill dela med er så skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil