Alingsåsvägen - Norrby Långgata

Hörnet Alingsåsvägen – Norrby Långgata och årtalet är runt 1920-talet. Jag förstår inte varför man skulle riva ett sådant här vackert hus för att sedan låta den bara vara en parkeringsplats. Vet inte exakt när man rev denna byggnad men det var på 1990-talet är jag ganska så säker på.
Byggnaden låg i kvarteret Cedern 7 och förr i tiden hette Alingsåsvägen Byttorpsvägen, den var uppförd år 1910 av trä och reveterat av Herman Andersson och ansvarig byggmästare var Svante Andersson. Det var uppfört i 3 våningar och det fanns 10 lägenheter, kontor och butikslokaler och ägaren var Borås Stad och vicevärd var HJ. Gustafsson. På Byttorpsvägen låg AB Martin Blomqvist Speceriaffär och grundades av Martin Blomqvist år 1925 som blev aktiebolag år 1940 och Cederns Matservering.
Säga vad man vill så kunde man verkligen bygga vackra hus förr i tiden med de hjälpmedel som man hade på denna tid. Som i dag finns det bara en tom yta som används som en parkeringsplats och då kunde gärna byggnaden fått så kvar. Sedan byggdes Oscar Jacobson år 1935 sin fabrik till höger om denna byggnad och även AB Trikåfabriken Elit år 1937 och då med dessa byggnader på plats fick man säker en härlig innergård. Just det här med innergårdar är jag lite svag för, man får liksom en lite oas fast det ligger i centrum så har man skydd från alla håll och det även innan huset revs då var ju Alingsåsvägen ganska så trafikerad. Det vore kul att höra från er läsare som har bott i denna fastighet och det verkligen fanns en innergår eller och det bara var en ”parkeringsplats”. Skicka mig gärna ett mail på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil