Torggatan mot Kungsgatan

Torggatan upp mot Staketsgatan, nuvarande Kungsgatan en vacker idyll med både stenhus och trähus fotograferad år 1889. I mitten av bilden ser vi slaktare Petterssons tornhus i kvarter Jason som revs runt 1934. Allt som vi ser på bilden är borta i dag och ersatt med nya byggnader. Till vänster ser vi Borås äldsta varmbadhus. Byggnaden innan tornhuset öppnade Charles Wikander sin Ur- och Optikaffär år 1888 och affären ligger kvar på samma plats, dock i en ny byggnad då den gamla revs och en ny byggnad byggdes upp. I dag drivs butiken av fjärde generationen hos Wikanders. Så detta bör väl vara Borås äldsta butik i centrum, jag kan inte komma på någon annan.
Längst upp i bild ser vi det gamla stadshäktet som revs för att ge plats åt Staketsgatans ombyggnad till Kungsgatan, det var när man breddade gamla Staketsgatan så låg huset i vägen för den östra körbanan. Västerbrogatan går där vid Wikanders Ur- och Optikaffär och man ser hur smala gatorna är och kullersten pryder gatorna. Man ser hur man välvt gatorna så man får en avrinning mot trottoarerna och även trottoarerna lutar ner mot gatan för att bli av med vattnet.
Stadsbilden har ändrats något enormt mycket på 131 år och det verkar inte vara slut med det än, nu funderar man på att bygga på flera våningar på Midashuset och det är nog något som man får vänja sig vid. Just nu håller man på att bygga på nya våningar på byggnaden vid Södra Torget och man vill även bygga på Sagahuset med fler våningar. Så det är inte slut med förändringarna av byggnaderna i centrum utan de förvandlas hela tiden och det är ju lika så med gatorna i centrum där man sågar ner träd för att ge trafiken mer plats eller bygga ut cykelbanan.
Du som är intresserad av Borås historia och vill se gamla bilder läsa på mer fakta och berättelser gå då gärna med i min facebookgrupp Gamla Borås.

PDF-fil