Västerbrogatan - Stora Brogatan

Korsningen Stora Brogatan och Västerbrogatan, fotografen har Västerbron bakom sig. Bilden är fotograferad år 1914 och här har stenhuset börjat komma upp i centrum. Trähuset till vänster har adressen Stora Brogatan 1 och är uppförd omkring 1828 och bottenvåningen är moderniserad och renoverad år 1943. Byggnaden är uppförd i 1 våning med inredd vindsvåning med en lägenhet och ägaren var grosshandlare Henning V. Johansson. Det fanns några butiker här bland annat Henning Johanssons Speceri- & Delikatessaffär grundad av Viktor Johansson och innehavare grosshandlare Henning V. Johansson. Byggnaden efter är Stora Brogatan 3 och är uppförd år 1905 i sten av Herman Andersson och är uppförd i 3 våningar med 1 lägenhet med butik- och kontorslokaler och ägaren var civilingenjör Hjalmar Callensten och fru Torborg Månsson. Denna byggnad var mer som ett butik- och kontorshus med bland annat Nils Adamsson Sjukvårdsaffär, grundad av Nils Adamsson år 1909. Borås Egendomsaffär, egendoms- och fastighetsförmedling fanns också här, även Luxor Radio AB och Skofabrik Oscaria.
Byggnaden till höger är en välkänd byggnad som Andersson & Ström var inhyst i. Byggnaden uppfördes år 1886 av järnhandlare Gustav Björklund och är uppförd i 2 våningar och delvis inredd vindsvåning med 1 lägenhet och affärs- och verkstadslokaler. Andersson & Ström Velociped- och Sportaffär, grundades av C. N Andersson och Alfred Ström år 1908.

En bild från Borås Tidning från en artikel som Pelle Boersma som skrev artikeln år 2000.
Fastigheten skulle genomgå en renovering år 2000 till hur byggnaden såg ut när den byggdes men något gick fel någonstans. Hela byggnaden revs tragiskt nog och den byggnaden som står det är i dag är bara en kopia på originalet. Man säger att det finns en vägg som fortfarande finns kvar av originalbyggnaden och det måste vara den som vi ser till höger på bilden. Annars är byggnaden en nyproduktion av originalritningarna.

PDF-fil