Göteborgs Handelsbank

I mitt förra inlägg såg vi Stora Torget från väster och grundläggandet av Borås Enskilda Bank, detta inlägg tar vi och ser på Torggatan och Stora Torget från Öster. Bilden är fotograferad år 1913 och det är då vid den tiden som Stora Torget är som störst. Det gamla rådhuset är rivet och man har inte ännu börjat bygga det nya bankhuset. Men till höger ser vi Göteborgs Handelsbank som låg i hörnet av Torggatan-Österlånggatan. En ståtligt och vacker byggnad byggd i sten med mycket vackra detaljer och det är sådana detaljer som jag saknar på dagens byggnader. Det byggdes år 1900 i sten och är tillbyggd och moderniserad år 1939 och 1940. Det var uppfört i 3 våningar med inredd vindsvåning med 6 lägenheter, butikslokaler, banklokal, tandläkarmottagning och laboratorium. Apotek Kronan fanns i denna byggnad och innehavare var apotekare Patrik Molander. Som sagt Göteborgs Handelsbank med ingång i hörnet med en pampig ingång och verkställande direktör Sixten Ahlmén. Det fanns också en Frukt- & konfektyraffär i fastigheten och innehavaren hette fröken Tyra Dahlgren.
Nästa byggnad är en liten träbyggnad som är uppförd år 1895 i två våningar. Här fanns Borås Ekipering AB skodon, dam- och herrekiperingsartiklar som grundades år 1908. Just denna bild påminner lite och Mariedalsgatan där David möter Goliat en liten byggnad mellan två större byggnader. Nästa byggnad var en vacker byggnad med hörntorn var uppförd år 1892 i sten av direktör Victor Rydin. Den var uppförd i tre våningar och vindsvåning med 4 lägenheter. I denna byggnad fanns bland annat Kafé Göta, Ruth Julanders syateljé, Boråsknallens lager, Manufakturaffär och Carlssons & Rosell Speceri- och garnaffär och den grundades av direktör Victor Rydin.
I dag finns inga av dessa byggnader kvar utan de revs i slutet av 1960- och i början av 1970-talet och nya byggnader tog plats. Det blev nya fyrkantiga lådor som byggdes och nu har man börjat planera att bygga på flera våningar på dess lådor. Det finns inte så många gamla byggnader kvar runt Stora Torget, det är bara rådhuset och gamla Handelsbanken men tyvärr inga byggnader som är från 1800-talet.

PDF-fil