Grundläggandet av Borås Enskilda Bank

Stora Torget med en blandning mellan trähus och stenhus utefter Torggatan och vårt vackra rådhus vid änden på torget. Det gamla rådhuset låg framför denna grundläggning av Borås Enskilda Bank år 1914. Tomten som det gamla rådhuset låg på är fortfarande obebyggd. Här har man börjat med att bygga fastigheten som Borås Enskilda Bank låg i och som senare blev Handelsbanken. Byggnaden har fungerat som bankhus i närmare 100 år och i dag är det kontor. Fastigheten byggdes år 1914 och stod klart år 1915 och 1917 blev det en fusion med Bank Södra Sverige som i sin tur övertogs av Stockholms Handels år 1919. Efter sammanslagningen med Södra Sverige bytte banken namn till Svenska Handelsbanken.
Ansvarig byggmästare var Oscar Ohlson som var ansvarig för många byggen i Borås på denna tid. Byggnaden uppfördes i 3 våningar med vindsvåning och källarvåning. Byggnaden ligger på den västra sidan av Stora Torget och som sagt intill gamla rådhusets plats. År 1911 utlyste Borås Enskilda Bank entreprenad på rivning av rådhuset. Då det nya bankhuset på hösten år 1916 närmade sin fullbordan skrev Borås Tidning: ”Det är nu rätt länge sedan planken och ställningarna utanför försvunno och de imposanta murarna stego fram i sin nakna storhet att trotsa löjet och kritiken. Vad som först stötte ögat var kanske det förbluffande enkla, de långa, raka linjerna, den puritanska hållningen, men framför allt det nya och ovanliga: blivande palatset skulle ju en dag komma vårt gamla kära stora torg att fullständigt ändra fysionomi. Vid detta laget lära väl boråsarne ha hunnit vänja ögat vid företeelsen och kommit överens om att det är en vacker byggnad, som gör sig särskilt väl som pendant till rådhuset. Stilen påminner om holländsk senrenässans, i lugn och upphöjd värdighet överträffas rådhuset”.
Det är tur att denna byggnad står kvar vid torget än i dag och lika så att den får stå i många, många år till, den pryder sin plats mitt emot Rådhuset och dessa två byggnader har ungefär samma byggnadsår.

PDF-fil