Kvarter Medea Västerlånggatan 26

Eftersom jag skrev om granfastigheten i senaste blogginlägget så tar vi fastigheten bredvid. Ett vackert stenhus på sin tid med alla sina charmiga fönster och alla utsmyckningar. Det uppfördes år 1894 av Borås Enskilda bank och arkitekt Karl Crispin och blev tillbyggd år 1915 av Oscar Ohlson och ritningarna stod Lars Kellman för. Den uppfördes i 3 våningar med bland annat 5 lägenheter, 1 biograflokal, affärslokaler och kontor. Bilden är troligen fotograferad 1894 för man ser tomten intill har man börjat bygga och det var det som jag bloggade om i senaste inlägget.
Bland annat har dessa företag funnits i byggnaden, Borås biografer A. Weijmer & Co, biograf Fenix och firman grundades av A. Weijmer år 1916, AB Continentals herrkläder och Continentals Manufaktur och damkonfektion fanns på Stora Brogatan 15 På Västerlånggatan fanns Borås Kolimport, Borås Ostimport, Enka-Breda Försäljningsaktiebolag generalagent för den holländska konstsilkeskoncernen.

Foto Glenn Murberg

Så här ser byggnaden ut i dag och man ser hur man har förvanskat hela bottenplanet. Man har tagit bort hela charmen på bottenplan, alla de vackra fönstren och den stora pampiga entrén har man ersatt med stora fula skyltfönster. Plus att man har tagit bort de tornliknande som fanns på taket rakt ovanför entrén samt att man har gjort en påbyggnad på fastigheten som inte passar in. Förstår inte hur man kan förstöra en sådan här vacker byggnad som det var från början. Det skulle vara pampigt för när man byggde ett hus åt banken. Det ser man lika så med Sparbankens hus på Allégatan, stort och pampigt. Som jag har sagt förr så kunde man rita hus förr i tiden med stil och finess. Det vore bra om dagens arkitekter kunde ta efter de gamla arkitekterna så vi för moderna hus fast i gammal stil.

PDF-fil