Västerlånggatan 22-24

Västerlånggatan 22-24 i kvarteret Galathea är uppförd år 1894, huvudbyggnaden av sten och flygelbyggnad av trä av Gustaf Lindgren och arkitekten heter Carl Crispin. Fastigheten är uppförd i 3 våningar men fyra lägenheter, butiker, verkstad och möbellager, Flygelbyggnad mot Holmsgatan 2 i två våningar och med inredd vindsvåning, ägare handlande Bror Axel Lindgren som var gift med Judit Viktoria Andersson med barnen Britta Margareta och Bo Axel.
Butiker med adress Torggatan 15 som fanns i byggnaden var A. W. Lindgrens möbler, mattor och gardiner och innehavaren hette handlande Bror A. Lindgren. På Västerlånggatan 22-24 fanns Gamen & Jonssons Herrkläder innehavare Eric Anesten, Standardmagasinet Damkonfektion och G.Stöckels Pälsvaruvaruaffär. Posten hyrde lokalen i Lindgrenska fastigheten och sedan när Telegrafstyrelsens fastighet är färdig så flyttar posten hit. Sedan flyttar posten in i det nybyggda posthuset på Torggatan. Bilden är fotograferad år 1908.

Foto Glenn Murberg 20150801
Denna bild fotograferade jag vid min fotorunda år 2015 då jag fotograferade den Lindgrenska fastigheten. Jag gillar denna stil på byggnader med trappstegsgavlar och spetsbågiga fönster. Sedan ser man hur vackert det är med trottoaren utanför fastigheten och lika så med kullersten på gatan. Det är lite skillnad mot var det är i dag, nu har ju de stora träden försvunnit efter gatans kant och det försvann i samband med när man byggde kanalen så går ifrån Viskan vid Västerbrogatan och fram till Viskan vid Södra Strandgatan. I och för sig har gatan blivit ljusare och man ser mera av fasaderna på byggnaderna som skymdes av träden men vi behöver våra träd i centrum också.
Tyvärr så har man renoverat sönder byggnaden i bottenplan, då man har ersatt de valvliknade skyltfönstren mot enklare och kantiga fönster. Det är lika så med skyltfönstren intill Telegrafstyrelsens hus har man också gjort om fönstren. Men tittar man upp i mot fasaden så ser man det gamla finns kvar än i dag, så det finns allt några klenoder kvar i centrum.

PDF-fil