Victor Johanssons Speceri- och diversehandel

Hörnet Stora Brogatan – Hallbergsgatan, där låg Victor Johanssons Speceri- och Diversehandel och bilden är fotograferad år 1902. Mannen i dörröppningen är säkert ägaren Victor som står och poserar för fotografen. Byggnaden är en klassisk Karl-Johans byggnad och väldig charmigmed mycket trädsniderier och dess halvmånefönster. Byggnadsåret vet jag inte med troligen är det uppfört någon gång efter sista stadbranden, mest troligen är i slutet av 1800-talet. Redan vid detta år 1902 ser man att det finns trasiga rutor och eftersom det är vinter måste det ha dragit ganska så kallt på övervåningen. Just på andra våningen var det säkert en lägenhet som handlaren själv hade. Man ser vilka pampiga ingångar man hade på de gamla trähusen och när man byggde förr i tiden så la man ner mycket på att göra fina entréer till sina hus. Det är något som man inte ser på dagens byggnader utan nu är det mest sterila byggnader och charm som byggs.

Här är en interiörbild och även denna bild är fotograferad år 1902 och allt ser fint och prydligt ut med dessa vackra köpmansdiskar och den klassiska vågen med dess vikter, alltså en riktig handelsbod. Här ser vi handlaren Victor Johansson i sin handelsbod och betjänar kunderna i affären. Det var på den tiden det inte fanns några kassaapparater eller andra hjälpmedel utan bara papper och penna. Man borde ha bevarat någon sådan här affär och haft som visning som t.ex i Ramnaparken som den yngre generation kunde få se hur de gamla affärerna såg ut.

Foto Glenn Murberg 20150809

Denna bild fotograferade jag den 9 augusti 2015 och man ser hur bevarad byggnaden är men man har förändrat byggnaden ganska mycket än då. Stora skyltfönster han man satt in i och den pampiga ingången från Stora Brogatan är borta i dag och ersatt med en vanlig ytterdörr och det är likaså utmed Hallbergsgatan där man har satt in stora skyltfönster och en entrédörr. Men man får vara glad att den gamla byggnaden står kvar i alla fall, trots ombyggnaderna.

PDF-fil