Kilsunds fabrik

En gammal bild på en arbetare i ”Linneriet” i Kilsunds fabrik år 1905. Kilsund bildades år 1896 för tillverkning av helylle klädnings-och kapptyger. Under de första åren utfördes färgning och beredning av färdigväv i Tyskland men på grund av tidsödande transporter beslutade man att uppföra en egen färgeri- och appreturbyggnad år 1898. Senare omfattade verksamheten av såväl siden- och ylleväveri som färgeri, blekeri och beredningsverk. Man hade till en början ca 80 vävstolar med efter 10 år fanns det 220 vävstolar och driften för dessa svarade en ångmaskin på 200 hästkrafter.
År 1929 utökades Kilsund kraftigt vid en fusion mellan Kilsund AB, Merinos AB, Borås Klädningstygsfabrik och Manufaktur AB Svea. I samband med fusionen köptes även Svenska Kamgarnsspinneri AB i Norrköping som tidigare ägdes av AB Borås Klädningstygsfabrik.

Här är en interiörbild från färgeriet i Kilsunds fabriker på 1940-talet. Kilsundskoncernen sysselsatte år 1929 cirka 1000 personer varav 500 arbetade vid den aktuella fabriksanläggningen i Borås. År 1938 utgjordes produktionen till 80 % av konstsilkesvävnader och till 20 % av yllevävnader och antalet sysselsatta var 550 personer.
Tyvärr så finns inte dessa sågtandsbygganderna kvar i dag då Kilsunds gamla fabriksbyggnader drabbades av en våldsam brand för ett år sedan ungefär. Idag har man rivit så gott som allt av det som var kvar av Kilsunds. Jag efterlyser mera bilder på Kilsundsfabriken det kan vara både invändigt och utvändigt så har du bilder på detta här gärna av dig på gamlaboras@murberg.se. Jag håller på att bygga en hemsida om gamla byggnader i Borås och vill gärna ha lite bildmaterial och även historier på händelser som har hänt där under åren. Är du nyfiken och se min sida så hittar du den på www.murberg.se men den kan se lite stökig ut eftersom jag håller på att bygga om den. Har du även andra bilder på Borås så är det bara att höra av sig jag är intresserad av allt det gamla som rör Borås, ja hela Sjuhärad. Något som jag är speciellt intresserad är textilindustrin i Borås, Rydboholm och Viskafors.

PDF-fil