Åsbogatan och Österlånggatan

Åsbogatan och Österlånggatan
Kvarteret Pegasus i korsningen Åsbogatan och Österlånggatan år 1931, men efter 4 år så rivs detta vackra Karl-Johanshuset och ersätts med ett funkishus ritad av Birger Jonson. Det gäller detsamma av de andra trähusen på Österlånggatan rivs och även dessa ersätts med nya byggnader. Just denna vy av hörnet av Österlånggatan och Åsbogatan är en underbar vy att se på med dessa små vackra träbyggnader. I dag finns det bara tre gamla träbyggnader kvar på Österlånggatan och det är Strömqviska gården, Hemgården och Flaménska gården. Tittar man på gatorna så är de så vackert stensatta med gatsten. I dag passerar det hundratals bussar på Åsbogatan och inte så lugnt som på denna bild.
Tyvärr så har inte Borås satsat på att spara de gamla miljöerna i centrum utan det har rivits och rivits hus efter hus och det verkar inte vara slut med det ännu. Man borde ha sparat mera av de kulturhistoriska byggnaderna men det verkar som man inte vill spara på dessa utan man rev dom så fort det gick. Vi har i alla fall kvar Borås äldsta byggnad som har klarat stadsbränderna och det är Brännerigården vid Västerlånggatan.
Just nu håller Borås Stad på att inventera alla kulturhistoriska byggnader i Borås och det ska bli interassant att se vad de kommer fram till. Jag hoppas verkligen att de tar det på största allvar och se till att de gamla byggnaderna blir byggnadsminne så att det inte får rivas. Borås Stad har bara två byggnader som är belagt med byggnadsminne och det är Centralstationen och Röda kvarn. Sedan behöver man komma igång med renoveringen av Tullstugan och även Handelsträdgården väldigt snart annars kommer de att rasa ihop. Jag försöker hela tiden att påverka Borås Stad att komma igång med renoveringen och kollar status på dessa byggnader. Vi får hoppas på det bästa att det snart sker en renovering på dessa byggnader.

PDF-fil