Obelisken på Torget

Stora Torget med ett minne av när Karl XIV besökte Borås år 1821 och det är nästan exakt 200 år sedan. Idag ser inte torget ut så här längre alla byggnader är rivna sedan länge och nya hus har byggts och lika så med ”obelisken” står heller inte kvar på Torget. Den flyttade man när torgbrunnen skulle på plats och flyttades år 1940 och numera pryder den korsningen Allégatan/Yxhammarsgatan. Obelisken eller Tandpetaren som den kallas för i folkmun den beställdes år 1821 från Kolmårdens marmorbruk men den invigdes inte förrän 4 juli år 1859. Den invigdes alltså 38 år efter kungens besök i Borås, utan den blev liggandes i Linköping. I juni 1853 föreslog riksdagmannen och ägaren till Borås Tidning Carl Gustaf Rydin att obelisken skulle tas till Borås och sättas upp.
Torget är vackert stensatt med kullersten som var ett vanligt inslag i Borås och när denna bild fotograferades vet jag inte men någon gång mellan 1853 och 1900. Det ser väldigt lugnt och fridfullt ut på torget. Förr i tiden stod det många saluvagnar som sålde kött och grönsaker. Bland annat har föregångaren till Allmans stått här och det var då på den tiden som företaget hette August Magnusson och på denna tid var det många handlare som stod på torget. I dag finns det inte mycket torghandel, jag minns när jag var liten och gå var det bra fart på torghandeln. Det är lite synd att en sådan här tradition försvinner ifrån våra torg men det är väl att vi går mot nyare tider.
Igår var jag och fotograferade Ljungbergs Läder eller Wiskania som det hette den senare tiden. Det var intressant att se denna fabrik som bara hade stannat upp och att man lämnade arbetsplatsen och lät verktygen ligga kvar när man lämnade det för ett antal år sedan. Det kommer säkert upp något blogginlägg om denna fabrik igen fast då med nytagna bilder.

PDF-fil