Lilla Brogatan-Holmsgatan

Lilla Brogatan till vänster och Holmsgatan till höger och ett vackert stenhus i hörnet. Adressen är nummer 14 och det uppfördes år 1891 av urmakare Robert Hedberg och skorstensfejarmästare C.J Söderling i två våningar och med affärslokaler. Här låg Borås Nya Mejeri och byggnaden står kvar än i dag fast då lite ombyggd men man känner i alla fall igen det. Detta är vad jag kallar för arkitektur en massa detaljer på byggnaden och det är sådana hus som jag gillar med mycket utsmyckning. Jag var ute på en fototur år 2015 och fotograferade en massa äldre byggnader i centrum och då fotograferade jag givetvis denna byggnad.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här såg byggnaden ut år 2015 och man ser att man har satt in större fönster i markplan, annars är byggnaden ganska så orörd. Lite synd nu att det stora Pallashuset skuggar den vackra byggnad. Borås Stad måste snabbt göra en ny kulturhistorisk inventering av de gamla byggnader som finns kvar i Borås och man måste bli mycket bättre att ta vara på de få gamla byggnader som finns kvar i stadskärnan. Det får vara nog med rivningar av våra gamla byggnader, det har försvunnit alldeles för många gamla hus, ja hela kvarter försvann på 1960- och 1970-talet. Inte för att tala om hela Norrby som man rev och förändrade hela stadsdelen, nä som sagt det var vara nog med rivningarna nu tycker jag.
Dessa gamla hus är charmiga och så kan dagens arkitekter se hur man ska bygga riktiga hus som är fina att titta på och charmiga och ett stort plus är ju att de är lågt byggda och inte skjuter i höjden.

PDF-fil