Järnvägsgatan

En härlig bild med de gamla husen som låg i kvarteret Balder som det heter i dag. Förr i tiden så var det 3 kvarter som hette Balder, Bele och Brage. Det är synd att man rev alla dessa 3 kvarter på 1970-talet, det vore mysigt att få haft kvar dessa tre kvarter och då hade vi haft som Stockholm ett gamla stan. Men Borås stad och Harry Sjögren ville annat och alla dessa kvarter jämnades med backen och dessa ersattes med dagens byggnad som innehåller bland annat Högskolan och Hotell Plaza. På vänster sidan är även det första huset rivet och även det sista huset skulle också rivas men där mötte man motstånd av en advokat som visste vad han gjorde. Så byggnaden står fortfarande kvar i hörnet av Järnvägsgatan och Kungsgatan. Bilden uppskattar jag är ifrån 1930-talet.
Järnvägsgatan går från Österlånggatan upp till Sturegatan där Döbelnsgatan tar vid. Gatan fick sitt nuvarande namn år 1887 efter ett beslut i stadsfullmäktige. Gatan hette tidigare Norra Staketgatan men kallades under stora delar av 1800-talet ”Gröne vallen”. I början av 1800-talet var ”Gröne vallen” stadens utkant och där fanns lummiga trädgårdar och så kallade ”allmänningar” det vill säga grönsaksodlingar och odlingslotter. Gatan fungerade som en grön vall mot staden, därav troligen namnet. Det låg tidigare en flott byggnad till vänster utanför bild som hette Sandgärdet och det var ett vackert hus men jag tror inte att jag så det i verkligheten utan har bara sett det på bild. Det vore intressant om någon av mina läsare har bild på denna byggnad.
Sedan efterlyser jag egentagna bilder på kvarter Balder, Bele och Brage för att använda på min hemsida som jag håller på att bygga upp. Även rivningsbilder om det var någon som var och dokumenterade när man rev dessa tre kvarter. Hör av dig med ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. Skulle vara roligt om jag fick låna dessa och skanna in och det kan vara diabilder, pappersbilder och negativ. Det är bara att höra av sig och även andra bilder är också väldigt intressanta.

PDF-fil