Österlånggatan

Österlånggatan
En gammal bild som är fotograferad ifrån Rådhustrappan ner mot Södra Torget. Jag tror att bilden är ifrån mitten av 1930-talet. Det sägs att detta var Borås första trafikljus och Österlånggatan måste ha varit väldigt trafikerad då på denna tid. Det måste ha varit före ”busstorget” tid och att bussarna stannade på Stora Torget istället. Jag tycker det är en underbar vy av Borås centrum och se dessa gamla hus och gamla bilar och bussar. Redan här ser man en förändring av småstaden Borås, det börjar komma upp högre byggnader och just runt torget har det skett en radikal förändring med att bygga fyrkantiga lådor än de vackra träbyggnaderna och stenbyggnader med torn som grävskoporna slukade under 1960-talet.

Foto Glenn Murberg 20181223
Här är en bild som jag fotograferade den 23 december 2018 tror jag det var och är det dom fyrkantiga lådorna som har tagit över. Det enda gamla på bilden är vårt vackra gamla Rådhus och lika så det gamla bankhuset rakt över torget. Det har rivits alldeles förmycket i Borås och mycket av vårt kulturarv har försvunnit och vi måste vara rädda om det gamla som vi har kvar.
Som ni vet håller jag på att sammanställa en hemsida om Borås där jag vill visa hur det såg ut förr i tiden och vill att dessa bilder på det gamla aldrig ska försvinna. Många bilder ligger redan ute på sidan men den är långt ifrån klar utan kommer att uppdateras löpande. Sedan vill jag tacka mina läsare för alla bilder på det gamla Borås som ni har mailat till mig, det är väldigt uppskattat. Adressen till min sida är www.murberg.se och gör gärna ett besök och skriv i gästboken vad du tycker och likaså om du har något mer att tillföra med fakta eller bara en historia till en bild är det bara att höra av sig på gamlaboras@murberg.se. Jag efterlyster fortfarande bilder på när man rev kvarter Balder, Bele och Brage och har du några bilder från rivningen så är det bara att höra av sig. Det gäller även andra rivningar som har skett i Borås är intresserad av det mesta.

PDF-fil