Stenbro Fristad

Foto Glenn Murberg 20160404
En vacker stenbro nedanför Fristads Hed som jag hittade för några år sedan. Men jag har inte hittat så mycket information om denna bro. Det finns inte med i Riksantikvarieämbetets databas med fornminnen och har letat och letat men ej funnit någon information om denna bro. Så nu i dessa tider när man är hemma från jobbet då har man lite tid att titta igenom bildarkivet som man har samlat ihop under dessa år och just då kom denna bro fram. Jag har tidigare skrivit om denna bro i bloggen och då hade jag en gammal bild av bron men nu kom jag på att det kanske finns någon av mina läsare som har information om denna stenbro. Känner du att du vet något om denna bro eller vet någon som kan ha information så är det bara att skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se.
Den är lite speciell denna bro just byggd i ett spann och spannet är inte byggd som en cirkel som de brukar vara, det är mera ett avlångt spann och det gör den lite speciell tycker jag. Brons ålder är jag lite osäker på men skulle tippa på att den är byggd i slutet av 1800-talet. Sitter här och funderar om det kan vara den gamla Vårgårdavägen som har gått här tidigare eller inte. Det finns många frågetecken om just denna bro och det vore kul att få det utrett.

Foto Glenn Murberg 20160404
Det är ett fantastiskt arbete man har gjort när man byggde dessa broar och med de verktyg som de då hade. Bron är i väldigt fint skick och det är bra att man håller dessa broar rena ifrån sly annars kan det göra väldigt stor skada på bron. Vi ska vara rädda om vårt kulturarv och vårda dom till nästa generation. Förra året gjorde jag ett blogginlägg att en milsten som var borta i Sparsör och de är ju fornminnen och får inte plockas bort. Jag mailade Länsstyrelsen och fick reda på till slut efter deras utredning att tomtägaren hade plockat bort den utan att veta att man inte får göra det utan tillstånd. Men den ska ställas ut igen våren 2020 säger Länsstyrelsen och jag brukar åka förbi lite då och då för att se om den har blivit uppsatt igen. Än så länge sitter det ingen milsten där men jag håller koll på detta och kommer sedan att skriva här i min blogg när stenen har kommit på plats igen.

PDF-fil