Viskan och Västerbrogatan

Foto Thor Siesing

Ännu ett inlägg från Thor Siesings glasplåtar. Denna gång är det ett motiv på Carolikyran och när Borås Stad stensätter Viskans kant. Thor står troligen på bron som går ifrån Västerbrogatan över till Wiskaholms fabrik. Till höger lite Metropol som senare rev för den nya stenbyggnaden som inrymde Kungliga Telegrafbyrån. Till höger utanför bild ligger Borås brandstation och i dag finns det gamla postenhuset. Till vänster ser vi Berglundska gården som uppfördes av färgaren Daniel Swartz efter stadsbranden 1822 och gården överlevde nästa stadsbrand som härjade i Borås 1827. Gården övertogs år 1875 av svärsonen C.A. Berglund och troligen därav namnet på gården. Berglundska gården revs 1956. Det var en parkeringsplats där i många år om jag minns rätt tills man byggde upp den svarta byggnaden som finns där i dag.

Foto Glenn Murberg 2017
Så här såg det ut år 2017 och det anda som finns kvar på den gamla bilden är Kyrkan som har överlevt stadsbränderna och är Borås äldsta byggnad som står på samma plats.
Åter till den gamla bilden jag undrar när bilden kan vara fotograferad, troligtvis i slutet på 1800-talet eller i början av 1900-talet. Det är innan 1913 för då byggde man Kungliga Telegrafbyrån. Någon som vet när man stensatte Viskans kanter efter Västerbrogatan, vet du något får du gärna skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. Det är alltid roligt att kunna tidsbestämma en bild. Det var ett stort jobb man gjorde när man stensatte Viskan och det har man gjort genom hela centrum. Det är mycket vackert gjort ifrån den tiden och med de verktyg som man hade då.

PDF-fil