Centralplan

Foto Rune Murberg
Återigen en bild från min fars fotoalbum och denna gång är det en bild fotograferad från centralbron över centralplan. Rakt fram ser vi Trädgården och Park Hotell. Planen mellan Centralstationen och muren är ganska tom på bussar mot vad den är i dag, det är mer personbilar än bussar. Nu den senaste tiden så har Trädgården varit rivningshotad och man vill bygga ett höghus där och jag tycker att det är en fruktansvärd dålig idé, man förstör den vackra vyn som finns där i dag. Det verkar som man har ändrat sina planer om det eftersom man har renoverat byggnaden och bytt tak så vi får hoppas att byggnaden får stå kvar.
Det fanns ett hus som kallades för Krekska huset och ett uthus som köptes av Johan Samuelsson år 1918, bostadshuset revs 1929-30 och Park Hotell uppfördes år 1930 av direktör Johan Samuelsson i 4 våningar och med inredd vindsvåning det fanns 41 resanderum, festvåning och sällskapsrum samt bad på varje våning. Det fanns även affärs-, kontors- och lagerlokaler. Med uthuset som stomme byggdes 1922-23 Kafé Trädgården av trä i en våning påbyggdes med ytterligare en våning i dalastil 1925-26 med lunch- och konditoriservering med plats för 150 personer. Trädgården terrasser anlades 1923 på en bergssluttning av Krokshallsberget. Dessutom arrenderas sedan 1929 av Borås Stad ett icke planterat område på Krokshallberget som sedan trädgårdsanläggningar med bland annat planterade björkar från Ramnaslätt och använder som uteservering med plast för 650 gäster, även en musikpaviljong av trä uppfördes där år 1929.
Det är härligt att se dessa gamla bilar och bussar, på senare tid så har jag blivit väldigt intresserad av gamla bussar och speciellt av Borås Lokaltrafik som har en lång historia bakom sig. Jag kan även rekommendera en väldigt intressant kom som handlar om Borås Lokaltrafiks historia och den heter Södra Torget tur och retur, en väldigt intressant bok.

PDF-fil