Sj-garagen

Foto Glenn Murberg 20200614
De gamla SJ-garagen vid Olovholmsgatan – Vegagatan som har blivit renoverade, denna bild fotograferade jag 20200614. Dessa garage troligtvis byggdes år 1863 som fungerade som reparationsverkstad, man byggde till den kraftigt åt söder efter ritningar av Lars Kellman år 1910. Den nya delen fungerade som smedja och innehöll två härdar vid den norra gaveln samt även ett mindre kontor. År 1923 förlängdes byggnaden ytterligare åt söder efter ritningar av Lars Kellman, det utseende som byggnaden hade innan den allra senaste renoveringen skapades vid en genomgripande ombyggnad år 1943 då man ändrade byggnaden till bussgarage med plats för 12 bussar. Vid detta tillfälle togs nya portar upp i fasaden mot Olovholmsgatan samt i fasaden mot söder.

Foto Glenn Murberg 20100418
Så här såg garaget ut när jag var på den fotorunda i Borås 20100418 och det var då en renovering som hade stannat upp och jag trodde aldrig att det skulle bli färdigt utan det det skulle bli en halvfärdig renovering. Man blir riktigt glad när man ser hur man färdigställer en renovering och att det inte blir sönder renoverat utan istället så byter man ut garageportarna mot stora skyltfönster istället för garageportarna. Man ser att det finns företag som vill etablera sig i dessa gamla byggnader.

Foto Glenn Murberg 20160727
Denna bild fotograferade jag 20160727 och då hade man tagit ner byggstaketet och då tänkte man direkt att renoveringen har stannat upp och att det kommer att ser ut så här. Men jag tycker det är så härligt av ägaren att ta tag i renoveringen och färdigställer den. En stor eloge till ägaren som vill ha byggnaden i stort sett originalskick. Det är en vacker syn nu när man kommer från Norrmalm och passerar järnvägen och ser denna vackra byggnad som har genomgått många förändringar genom åren. Vi ska vara rädda om våra gamla industribyggnader och bevara dom så gott det går, det har försvunnit alldeles för mycket av de gamla industribyggnaderna.

PDF-fil