Borås från söder

En vy från söder över Borås, det är många byggnader som inte finns i dag men det finns en hel del kvar. Ner till höger finns Åkerlunds spinneri som i dag skyms av flera nybyggda hus runt om och det är synd att man nästan försöker dölja dessa gamla byggnader. Det är likadant med Parkteatern som kommer att skymmas av den nya byggnaden för Leos Lekland som byggs just nu i Boråsparken. Likaså i kvarteret där Birgits hus låg på Mariedalsgatan är det bara småbyggnader när man fotograferade denna bild och i dag är det bara stora kontorsbyggnader och Birgits hus var det sista som försvann ifrån detta kvarter. Nu är det ett år sedan man rev Mariedalsgatan 11 och fortfarande gapar det ett tomt hål.

Foto Glenn Murberg 20200628
Denna bild fotograferade jag den 28 juni 2020, ett tomt gapande hål och jag förstår inte varför man hade så bråttom att riva detta hus. Det kunde likaväl fått stått kvar, hade man velat behålla det så kunde Faith fått vara kvar och man kunde också haft ett café med uteservering på baksidan som var lummig med härliga träd bakom. När man ändå rev byggnaden så förstår jag inte varför man valde att låta stentrappan och del av grunden kvar? Det är nästan ett hån mot oss som protesterade mot denna rivning eller så hade de inte tillräckligt med betongsuggor att spärra av området, jag tror på det första alternativet.
I gårdagens blogg så skrev jag om Brodda-Majas stuga och då frågade jag efter milstenen och vägvisarstenen hade tagit vägen och jag fick ett svar att de står vid hembygdsgården i Kinnarumma. Det är bra att man tar vara på vårt kulturarv och jag tackar för alla mail jag fick som redde ut var dessa tog vägen. Jag efterlyser fortfarande bilder på de byggnader som stod utmed gångvägen mellan Sagagatan och järnvägen. Det verkar ganska tomt med bilder på dessa byggnader men du som läsare skulle ha fångat dessa hus på bild, skriv gärna ett mail till mig på: gamlabroas@murberg.se.

PDF-fil