Brodda-Majas stuga

Nu äntligen fungerar bloggen igen efter en uppdatering som utvecklarna gjorde på Borås Tidning. Jag har fått väldigt många mail från mina läsare som undrar om jag hade lagt ner bloggen. Nej då det är fortfarande aktiv och det är väldigt roligt att den är så omtyckt. Detta blogginlägg handlar om Brodda-Majas stuga i Viskafors och den har jag skrivit om tidigare men nu har jag hittat ett lite äldre kort på den än de som jag har fotograferat. Den stod vid Viskaforsskolan och den har tidigare stått i gamla Viskahult, nuvarande Ögärdesvägen och Viskafors hemgård. Den ska vara ifrån 1700-talet och tidigare använts till förvaring av gamla bruksföremål och som mötesplats för Kinnarummas hembygdsförening. I folkmun kallas den för Brodda-Majas stuga. Det var den blinda gumman Brodda-Maja som var den sista personen som bodde i huset i början av 1900-talet.

Foto Glenn Murberg 20141206
Så här såg stugan ut när jag var och fotograferade den 6 december 2014 och då hade den förfallit väldigt mycket. Den 3 december fanns det en artikel i Borås Tidning att en 1700-talsstuga skänks bort om man flyttar på den. År 2008 skänktes stugan till Borås Kommun och de sades att kommunen saknar medel att kunna rusta upp den på grund av att den saknar kulturvärde. Men det är så värdefull som den kan bli för vår kulturhistoria. Under sommaren 2015 var den en man i Svaneholm som togs sig an att montera ner denna stuga för att montera upp den i Svaneholm och det var säkert ett stort uppdrag. Men jag har varit och besök denna stuga sedan han har byggt upp denna och det var år 2018 och då var stommen och taket upp.

Foto Glenn Murberg 20180329
Så här såg stugan ut den 29 mars 2018 och nu är det snart dags för mig att göra ett nytt besök och se hur långt återuppbyggnaden har kommit. Jag har sett på håll att man har fått upp tegeltaket i alla fall och det är roligt att se att det händer lite saker undan för undan.
En sak som jag undrar över var själva vägvisarstenen som står vid stugan på den svartvita bilden har tagit vägen. Jag vet när jag bodde i Rydboholm på 90-talet så fanns vägvisarstenen där och mitt emot stugan har jag för mig att det fanns en även en milsten. Du som läser min blogg och är uppvuxen eller bor i Viskafors och känner igen att dessa stenar fanns där, skicka gärna ett mail till mig på: gamlaboras@murberg.se. Jag skulle gärna vilja veta var dessa stenar har tagit vägen och de kanske till och med har flyttats till Ramnaparken eller någon annanstans.
Jag gjorde ett blogginlägg angående att milstenen i Sparsör var borta så jag anmälde detta till Länsstyrelsen och svaret jag fick var att det var husägaren som hade plockat ner denna sten för att den lutade. Men när jag var och fotograferade denna så lutade den inte åt något håll. Men Länsstyrelsen ska sätta upp stenen igen och när det händer får vi se men jag håller koll på denna sten så att den kommer upp så snart som möjligt.

PDF-fil