Södra Strandgatan

Ett gammalt vykort fotograferad från Södra Torget mot Bryggaregatan. Vet inte när bilden fotograferades men skulle tro att det är i början av 1900-talet. Sandwalls bryggeri till vänster och parken mitt emot som i dag heter Anna Linds park och de träden står fortfarande kvar. Längst bort i mitten av bilden ligger Åkerlunds spinneri man ser lite av tornet. Till höger Wiskabergs fabriker som i dag har ersatts av Stadsparksbadet men som jag har skrivit i tidigare blogginlägg finns delar av grunden fortfarande kvar som Borås Stad brukar plantera blommor. Här är hela gatan stensatt av kullersten och det ser ju inte så bekvämt ut att gå på och jag tror att hela Södra Torget såg likadant ut när det var salutorg och hästparkering.
Notera att det inte finns något räcke utefter Viskan utan endast en högre kant, så det gäller att ha tungan rätt i mun efter man har varit på värdshuset och tagit några öl eller några snapsar, värdshuset låg där Hemgården ligger i dag. Något jag har suttit och undrat över när man stensatte hela Viskan utmed kanten med dessa vackra kantstenar, det måste väl ha varit vid sekelskiftet skulle jag tro. Man kan ju tänka vilken arbete detta måste ha varit på denna tid med de verktyg som man hade. Här finns det också en snygg gatlampa precis som jag talade om i ett annat blogginlägg. Bron som går över viskan in till Stadsparken finns fortfarande kvar och det byggdes av Göteborgs Mekaniska år 1904 och på andra sidan av Stadsparken finns Teaterbron som är byggd av Borås Mekaniska år 1900.
Bryggaregatan går från Södra Torget till Mariedalsgatan och gatan fick sitt namn av stadsfullmäktige år 1887. Namnet kommer självklart efter Sandwalls bryggeri och var grundat av Alfred Sandwall som var en känd fabrikör i Borås. Södra Strandgatan går utmed Viskan från Teaterbron till Södra Torget. Gatan hette tidigare Strandgatan och fick sitt nuvarande namn år 1928 efter ett beslut i stadsfullmäktige.

PDF-fil