Stora Kyrkogatan - Torggatan

Foto Thor Siesing
En vacker bild på svunna tider, denna vackra byggnad stod i hörnet av Stora Kyrkogatan/Torggatan och fotografen heter Thor Siesing. Denna glasplåt vet jag inte när den är fotograferad men i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet. Den vackra byggnaden är byggd 1888 av sten av slaktaren J. P Pettersson och blev moderniserad 1936-1937. Byggnaden till höger byggdes år 1892 av direktör Victor Rydin och båda dessa byggnader rev på 1960-talet om jag inte missminner mig. Notera även den vackra gatubelysningen som fanns i centrum, undra om det var någon som tog tillvara någon sådan gatlampa och bevarade den, men troligen är de borta.
Det är synd att så här vackra byggnader bara rivs och ersätts med något som är så fyrkantigt som de byggnader som står där i dag. Tänk vad vackert det kunde ha varit runt Stora Torget med gamla byggnader som ramar in torget, speciellt nu runt torgytan är bilfritt. Jag tror att det finns många Boråsare som tycker lika som jag men det finns ju alltid dom som tycker att man ska riva det gamla och dit med något nytt. Men att spara de gamla byggnaderna är viktigt för vår historia och att vi aldrig ska glömma de som byggde upp Borås och vi ska förmedla detta till den yngre generationen så de får se hur Borås en gång har sett ut. Samtidigt att kunna sätta sig in hur det var att leva förr i tiden, då det varken fanns tv, mobil och dator. Det senaste året har jag fått många mail från yngre människor som uppskattar min blogg och det som jag skriver om.
Det är just därför jag tycker om att göra denna blogg och berätta lite om byggnaderna i Borås och även runt om i Sjuhärad förmedla de forn/kulturminnen som vi har. Det finns så mycket kulturminnen i skogarna runt i Sjuhärad och även om man ska gå länge tillbaka, som t ex finns det gånggrifter, gamla kyrkor och domarringar. Det är väldigt intressant när man börjar läsa om detta och det är lika intressant att läsa om gamla byggnader och historier om Borås. Så jag vill tacka alla dessa yngre som skriver och berömmer min blogg och då sträcker man på sig och det är alltid kul att få beröm.

PDF-fil