Vy över Borås Wäfveri

En flygbild över Borås Wäferi även Linds färgeri på andra sidan järnvägen. Än så länge är inte ångcentralen uppförd men det ser ut som att man har startat bygget. Bilden är troligen från 1927. Ångkraftverket som togs i bruk augusti 1928 ersatte sex äldre små panncentraler. Det innehöll kolpulvereldade ångpannor, ett 5 MW elverk drivet av en mottrycksturbin och levererade dessutom ånga till Wäfveribolagets fabriker. Ångcentralen eldades ursprungligen med kolpulver. Det var den första kolpulvereldade kraftcentralen i Sverige. Allt i mellan Magasinsgatan, Norrby Tvärgata och Norrby Långgata är borta i dag, det finns endast några stenmurar kvar, just nu fungerar platsen som parkeringsyta. Det är lika så med Borås Wäveris byggnad på andra sidan av järnvägen är det stora lagret som man byggde intill Sven Eriksonsgatan och nu är det på tal om att riva denna lagerbyggnad och bygga lägenheter istället. Man har redan naggat på de äldre byggnaderna på Wiskaholm och ersatt med en stor glasmonter.
Linds färgeri eller Swartz färgeri som det hette från början startades år 1824 med adress Västerlånggatan 2, år 1875 bytte dom ägare och namn till Berglunds färgeri. År 1900 byttes ägare igen och fick namnet Linds färgeri. År 1981 flyttade Linds färgeri ut till Rydboholm i samma lokaler som Sveriges första mekaniska väveri år 1834 som startades av Sven Erikson. Strax efter att Linds färgeri hade flyttat till Rydbolm revs den gamla fabriksbyggnaden.
Jag efterlyser egentagna bilder på när man rev fabriksbyggnaden vid Magasinsgatan och lika så mär man rev Linds färgeri och har du sådana bilder så skicka ett mail till mig på: gamlaboras@murberg.se. Det kan vara negativ, diabilder eller pappersbilder, skulle de finnas i ett album så är det heller inga problem att skanna av dessa. Jag är intresserad av andra egentagna bilder runt om i Borås, som bekant håller jag på att bygga upp en hemsida med bilder om det gamla Borås.

PDF-fil