Järnvägsgatan

Järnvägsgatan upp mot Norrmalm, fotografen står på Allégatan. Till höger kvarteren Balder, Bele och Brage och dessa kvarter kantades av Järnvägsgatan, Kungsgatan, Yxhammarsgatan och Allégatan och det fanns riktiga kullerstensgator och de gator som gick i dessa kvarter var Sandgärdsgatan och Stengärdsgatan och de gick parallellt med Allégatan. Sedan fanns de som gick parallellt med Järnvägsgatan och det var Tryckerigatan och Lilla Tvärgatan. Tryckerigatan gick från Nybrogatan och upp till Kungsgatan men i dag går den bara mellan Österlånggatan och Allégatan, det har bara blivit en stump kvar av gatan när man hade byggt Högskolan och Agamemnon. Lilla Tvärgatan går mellan Nybrogatan och Österlånggatan men skylten står fortfarande kvar på gamla Grand Hotellbyggnaden vid Allégatan. Det är ju samma med Sandgärdsgatan som bara går fram till Yxhammarsgatan och vad som gäller Stengärdsgatan så slutar den vid Skolgatan, alltså några gator som blev stympade när man byggde Högskolan och även Agamemnon.
Även byggnaden till vänster försvann men byggnaden som ligger i hörnet av Järnvägsgatan och Kungsgatan är kvar fortfarande och detta på grund av att det ägdes av en advokat som visste hur man skulle göra för att behålla sitt hus. Där inne i den byggnaden finns en vacker gammal hiss och jag har för mig att jag har haft med den i ett blogginlägg tidigare men jag bjuder på det igen i så fall.

Foto Glenn Murberg 20150801
Här är hissen i den fastighet och den är helt underbar och det är sådant som ska bevaras, bilden fotograferade jag den 1 augusti 2015. Vad som gäller kvarteren Balder Bele och Brage så står jag fast vid min ståndpunkt att dessa kvarter skulle bevaras och så hade vi haft typ gamla stan även i Borås. Men politikerna tyckte helt annat att dessa skulle jämnas med backen och att man hade mage till att besluta något sådant och det var likadant med de gamla kvarteren Midas, Herkules och Jason vid Stora Torget de skulle också jämnas med backen. Det är stor skam att utplåna allt gammal i Borås och man borde spara mer av det gamla.

PDF-fil