Strandgatan igen

Strandgatan igen
Sitter just nu i Småland närmare bestämt i Sävsjö, det är skönt med några dagars semester från all renovering hemma på huset. Passar samtidigt på att fotografera lite gamla byggnader och det är väl en skada man har att man måste plåta allt gammalt som jag hittar. Det började med Kronobergs slottsruin i och sedan blev det Bergkvara slottsruin som var Nordens högsta stenhus på den tiden. Sedan i dag förflyttade vi oss till Sävsjö som jag nämnde innan och där vi ställe upp vagnen kunde jag se ut över vattnet till ön där Eksjöhovgård Slottsruin som användes av Stureätten som jaktslott, det märktes att de var kräsna på den tiden och kunde verkligen kunde bygga rejäla byggnader som står i flera hundra år.
Men det var lite om vad jag gör på min semester men till ovanstående bild som är en vy över Viskan och Strandgatan till höger och Södra Torget allra längst bort och jag skulle tro att bilden är fotograferad i början av 1900-talet och då fungerade Södra Torget som salutorg. Det var ett antal år innan busstrafiken flyttade in där. Till vänster i bild syns några träd och där låg Marie Holme som var Borås första badhus och man kunde få lite fika och lite musik. Mer om detta finns att Läsa i Lennart och Marita Waslings nya bok ”Stadsdelar i Borås” som är ett måste när man gillar Borås historia. Det är synd att man rev Sandwalls bryggeri, det hade varit ett fint inslag till de gamla trähusen runt Södra Torget, det var ett fantastiskt vackert bygge. Har en fråga till er läsare är det någon av er som har bilder på när man revs Sandwalls bryggeri sp får du gärna höra av dig på: gamlaboras@murberg.se.
Jag kanske visar de bilder vi något tillfälle som jag har fotograferat på dessa slottsruiner om ni är intresserad men jag kommer så småningom lägga upp dessa på min hemsida, www.murberg,se.

PDF-fil