Yxhammarsgatan

Så här lummig och härlig var Yxhammarsgatan förr i tiden men då stod träden mer längre ut i gatan än vad de gör i dag. Träden planterades efter en fjärde stadsbranden för att man vill förhindra ytterligare en stadsbrand så gjorde man en brandgata genom att plantera träd. Som tur är så har Borås varit förskonade och inte drabbats av en femte stadsbrand. Bilden är fotograferad ifrån Allégatan ner mot Nybron och byggnaden till vänster är Hotell Du Nord som gränsar till Yxhammarsgatan, Allégatan, Lilla Brännerigatan och Österlånggatan. Den är uppförd 1899-1900 i sten av fru Frida Strehlenert och år 1939-1940 byggde fastigheten om väldigt kraftigt.

Foto Glenn Murberg 20150801
Den 1 augusti 2015 såg byggnaden ut så här, enligt min mening så har man förvanskat byggnaden rejält. Allt det där charmiga är borttaget och bottenvåningen består bara av stora skyltfönster. Att man plockade bort den vackra balkongen som fanns i hörnet mot Allégatan förstår jag inte men den stora entrén finns fortfarande kvar och det är i alla fall något att glädja sig åt. Byggnaden var uppförd i 5 våningar med en bostadslägenhet, källare, 14 affärslokaler, 11 kontorsrum, 6 rum för läkarmottagning och hela 37 rum för Hotell du Nord. Det fanns 7 badrum och lokaler för Tempelriddareorden och de finns fortfarande kvar i fastigheten.
Nedanför Hotell du Nord på den gamla bilden ligger det gamla Stadshotellet som tragiskt förstördes i en brand den 10 juni 1978 och blev så stora skador så man rev byggnaden strax efter. Det var en sorgsen dag för Borås för alla de drabbade och även då för den kulturhistoriska byggnaden som försvann. På den nyare bilden så ser vi taket på den nya byggnaden som nu står på platsen där Stadshotellet låg

PDF-fil