Västerbrogatan och Viskan

Ett gammalt vykort över Västerbrogatan och Viskan, jag gjorde ett blogginlägg tidigare med liknande bild fast denna bild är lite äldre. Det finns inget räcke utmed Viskan och det ser lite riskabelt att ha det utan räcke. Speciellt när man ser barnen som står och fiskar efter kanten. Sedan kan man undra hur det fiskarna mådde i det förorenande vattnet genom alla utsläpp utmed Viskan som alla färgerier släppte ut. Det är nu 100-150 år senare kommer den stora kostnaden att sanera Viskan på allt bottenmaterial som har samlats där under åren.
Jag tycker att Viskans sträckning igenom Borås är vackert och alla dessa stensatta sidor utmed Viskan och denna vackra byggnad som tillhörde Borås Wäfveri och här på Wiskaholm som Edward Davis tillsammans med andra fabrikörer startade ett väveri som senare blev Borås Wäfveri och som nu är ett bolag som inte existerar längre. Första konkursen som gjordes var år 1863 och år 1870 köptes Wiskaholm av förläggarna Petter Anders Åkerlund, Anders Andersson och garverifabrikör Johannes Pettersson. Åkerlund har senare kommit att kallas för den ”den moderna Boråsindustriens fader”. Här började företagets egentliga historia, den 20 juli samma år fastställdes bolagsordningen. Bolaget övergick så småningom i familjen Bergengrens ägo och kom att bli ett av Sveriges största tetixföretag. Men stora personalminskningar samt produktionseffektiviseringar blev dock följden av 1960-talets kris inom textilindustrin. Den 3 november år 2010 ansökte Borås Wäfveri AB om konkurs och det var slutet på en epok.
Det är många gamla anrika textilföretag i Sjuhäradsbygden som har försvunnit, bland annat Åkerlunds Spinneri, Rydboholmsbolaget och även det stora bolaget Algots är också borta.

PDF-fil