Stora Torget igen

I går bloggade jag om Stora torget och vi kör en bild till på torghandeln. Denna bild är efter år 1910 då det gamla Rådhuset är ett minne blott. Nu kommer det vackra huset på Västerlånggatan fram och det är en helt underbar byggnad med mycket utsmyckningar som jag även eftersträvar på nya byggnader. Tyvärr så är denna byggnad sönderrenoverad i dag med stora skyltfönster i bottenplan. Det är tråkigt när man förstör ett sådan vacker byggnad. I dag när man står på Stora torget så skymmer gamla Handelsbankens byggnad denna vackra byggnad. På denna bild är det också torghandel och man ha lagt upp stora lass med kål direkt på marken och i dag har man inte kunnat göra så här, så allt var inte bättre förr utan bara annorlunda. Det är väl tur att reglerna har ändrats för det kan inte ha varit bra att låta maten ligga direkt på marken.
Man ser även att ytan på Stora torget är belagd med kullersten och det var väl den mest vanliga beläggningen för i tiden innan gatstenen gjorde sin entré. Hela Borås centrum är belagt med gatsten förutom Stora Brogatan (Gågatan) om jag inte missminner mig så är det japanska stenplattor. Det måste ha varit fruktansvärt obekvämt att gå på dessa kullerstensbelagda torg och gator, det kan inte har varit bra för kroppen att gå på dessa. Men ändå tycker jag att det är vackert med kullersten och det finns en gatstump i Borås som är belagd med kullersten och det är Stengårdsgatan mellan Södra Kyrkogatan och Skolgatan vid Heimdals vårdcentral.
Detta med torghandel var populärt förr i tiden och det var många som reste långa vägar med häst och vagn, sedan fanns det många som gick in till dessa torgdagar som inte hade råd med häst för att sälja sina grönsaker, egengjorda saker i trä bland annat. Det förekom ofta byteshandel och sedan fanns det säker många gubbar som var sugen på sprit och söp upp pengar som de hade sålt sina varor för.

PDF-fil