Bergkvara slottsruin

Foto Glenn Murberg 20200713
Jag fortsätter med nästa slottsruin som är Bergkvara slottsruin och det var en stor och ståtlig byggnad och man känner nästan historiens vingslag. Bergkvara slott byggdes på 1470-talet som ett av Nordens största stenhus. När det uppfördes var släkten Trolle en av de största jordägarna i Norden och byggnaden skulle via ägarnas makt och status. Tidens ideal var ett massivt stenhus som skulle vara både en imponerande bostad med Glimmerhus i Skåne som det mest kända. De uppfördes av en liten krets av den mest inflytelserika adeln i Sverige och Danmark. För att byggnaden skulle vara lätt att försvara anlades den på en udde i Bergkvarasjön. På denna plats finns resterna efter den inre vallgraven som skar av borgområdet från fastlandet. Utanför den låg förborgen, som även den omgavs av en vallgrav. Där fanns förrådshus, ladugårdar och bostäder för alla de män, kvinnor och barn som arbetade på slottet.

Foto Glenn Murberg 20200713

Foto Glenn Murberg 20200713
Slottet hade sex våningar, inklusive källaren, samt ett eller två vindsplan. Gamla avbildningar visar att det även fanns hängtorn i varje hörn av byggnaden. Murarnas övre delar har rasat men man kan fortfarande se ett utskjutande stenfundament till ett av hängtornen vid byggnadens närmsta hörn. När Carl von Linné besökte ruinen år 1749 konstaterade han att ”Ingången….till huset var på norra sidan mitt uppå väggen, vill vilken man uppstigit på en lös trappa…. Vilken kunnat efter behag uppdragas.” Den ingång man använder i dag gick ursprungligen till förråd och källare.
Efter Sparres avrättning togs Bergkvara ifrån Sparres ätt och överlämnades istället under en kortare tid till amiralen Jacob Gott berg, varefter det år 1603 skänktes till Karl IX:s utomäktenskapliga son, Karl Karlsson Gyllenhielm som år 1622 fick Bergkvara som friherreskap. År 1637 lämnades dock Bergkvara tillbaka till Johan Sparres änka, Margareta Brahe. När hon dog året därpå gick herrgården vidare till hennes systersom Lars Sparre. Under Karl XI:s reduktion drogs gården in till Kronan men eftersom papper fanns på äganderätten återlämnades gården till Sparresläkten
Bergkvaragodset hade genom sin storlek ett starkt politiskt och ekonomiskt inflytande. Dessutom fungerade ägarna till Bergkvara ofta som kungens ställföreträdare. Slotten var då i centrum även för skatteindrivning och försvar. Under 1600-talet började byggnaden förfalla och i slutet av 1700-talet byggdes den herrgård som idag är centrum för Bergkvara gods. Bergkvara slott försattes i ett långsamt förfall på 1600-talet och slutligen blev en ruin på 1700-talet. Ruinen har en längd av 22 meter, en bredd på 15 meter och en höjd på ca 24 meter.

PDF-fil