Kronobergs slottsruin

Foto Glenn Murberg 20200712
Jag skrev i ett blogginlägg att jag hade varit på lite semester i Växjö och fotograferat några slottsruiner och tänkte nu dela med mig av dessa. De tillhör inte Borås men det är den svenska historien och det är väldigt fascinerad när man väl börjar rota i den. Tänkte att jag skulle börja med Kronobergs slottsruin som jag besökte först. Från början lår här en biskopsborg, men med tiden blev det en viktig befästning och en del i Gustav Vasas förvaltning tillsammans med Kronobergs kungsgård. Under 1600-talet förlorade slottet sin strategiska betydelse och föll i glömska och förföll. Slottet är kvadratiskt med en runddel i varje hörn. Rondellerna de låga kraftiga hörntornen, byggdes för uppställning av kanoner. Slottsholmen delades i två delar av en grävd vallgrav. På Stallholmen intill slottsruinen fanns det en förborg med en hög jordvall. Biskopen i Växjö flyttade år 1350 sin huvudgård till Kronoberg, möjligen låg den på samma plats som dagens slottsruin. Hundra år senare lät hans efterträdare uppföra den borg i sten och trä som senare blev grunden till slottet.

Foto Glenn Murberg 20200712
Eftersom Blekinge, Halland och Skåne tillhörde Danmark, var det ofta oroligt i gränstrakterna. Det dröjde inte långe förrän danskarna brände ner borgen men den byggdes upp igen. År 1542 gjorde den småländska Nils Dacke tillsammans med sin bondehär uppror mot kung Gustav Vasa och erövrade borgen i den så kallade Dackefejden. Men redan året därpå slogs upproret ner och Gustav Vasa återtog Kronobergs slott. Han startade genast stora byggnationer. En dansk vallmästare från Malmö inkallades för att lägga ut borgens grundplan ut ifrån den biskopsborg som fanns. Från Kalmar slott kom murmästare och traktens bönder var tvungna att göra dagsverken på bygget. Efter Gustav Vasas död år 1560 fortsatte hans söner Erik XIV och Johan III byggnationerna. Vasaborgen stod färdig i början av 1590-talet.
Då Sverige och Danmark slöt fred 1658 flyttades gränsen söder ut. Slottets läge var då inte intressant strategiskt och det lämnade år sitt förfall. I början av 1900-talet genomfördes restaurerings- och konserveringsarbeten genom Föreningen för Kronobergs slottsruins vård. Det är en fantastisk byggnad och sådan storlek som den är.

PDF-fil