Kungliga telegrafbyrån

Kungliga telegrafbyrån i kvarter Galathea på Västerlånggatan 18. Uppförd av sten år 1913. Det var inte mycket skydd man hade då på denna tid när man byggde hus men det är en fantastisk byggnad som man då uppförde. Den var uppförd i 4 våningar och med inredd vind. I bottenvåningen disponerade av Kungliga Postverket, huvudpostkontoret Borås 1. På andra våning fanns Kungliga Telegrafverkets telegrafstation. På tredje våning fanns det automatsalar, fjärde våningen telefonsal, linjemästare- och stationsingenjörskontor. I vindsvåningen fanns vaktmästarbostaden med 2 rum och kök. Postverket byggde sedan nytt i kvarter Eko på 1940-talet och den byggnaden bygger man om i dag, då man bygger på en våning till på den befintliga byggnaden. Undra hur lång tid det tog när man byggde så här stora byggnader förr i tiden man hade inte de hjälpmedel som man har i dag men måste säga att man kunde verkligen bygga vackra byggnader förr i tiden.

Foto Glenn Murberg 20171013
Här är en bild som jag fotograferade den 13 oktober 2017 och som synes så är den lika ståtlig i dag som den var förr i tiden och hörntorn som var väldigt vanligt förr i tiden. Sedan hade man lite mer stil och finess när man byggde hur förr. Väldigt fin sten använde man till grunden och sedan väldigt mycket utsmyckningar vid byggnadens entré och även längre upp på husen. Så när man går i centrum så ska man även titta upp på byggnaderna, för då kan man se lite figurer och årtal till exempel.
Så nästa gång du är i centrum titta då gärna upp på byggnaderna, det gjorde jag inte förr. Gör man inte det så går man miste om väldigt mycket för där finns väldigt mycket att titta på.

PDF-fil