Vy över Nybron

En gammal bild över Nybrogatan och järnvägsspåret mellan Borås och Herrljunga. Fabriksbyggnaden i mitten tillhörde det Vennerstenska företaget som bedrev en omfattande fabrikation av tryckta och färgade vävnader. Sitt ursprung hade företaget i ett kattunstryckeri, som i början av 1830-talet anlades i Borås av färgmästaren Aron frans Hillström. Hans kompanjon Svante A. Vennersten övertog 1852 ensam rörelsen men år 1858 avlider Svante Vennersten och företaget övergick då till en släkting Johan Fredrik Vennersten. Dennes söner J. Gottfrid Wennersten och Axel Vennersten, som efter faderns död 1888 övertog ledningen, ombildade företaget år 1895 till aktiebolag under J.F. Vennerstens Fabriksaktiebolag. I styrelsen ingick Axel Vennersten som verkställande direktör och ingenjören Rudolf Jagenburg som teknisk ledare.
Företaget genomgick under den nya regimen en stadig utveckling, inte minst i tekniskt hänseende. Betydande utvidgningar företogs och nya arbetsmetoder infördes, varvid man tillgodogjorde sig den snabba frammarschen på färgkemiens område. Resultatet blev att företaget kom att intaga en ledande ställning inom tryckeribranschen. Sedan axel Vennersten, den nuvarande riksmarskalken alltmer börjats anlitas i allmänna värv, fann han det lämpligt att undan för undan dra sig ifrån den industriella verksamheten. Sin aktiemajoritet i företaget överlät han år 1915 till Borås Wäfveri Aktiebolag. Ingenjör Jagenburg som tidigare övertagit resterna av aktierna, överlät även han sin andel till Borås Wäfveri år 1917 i utbyte mot aktier i Borås Wäfveri, som sålunda då helt övertog den Vennerstenska fabriken. I samband med denna transaktion ingick Jagenburg som meddirektör i Borås Wäfveri Aktiebolag, i vilken ställning han kvarstod till sitt inträde i pensionsåldern 1935. Direktör Jagenburg avled år 1943.

Foto Glenn Murberg 20171013

Denna bild fotograferade jag när jag var uppe i tornet på Carolikyrkan och man ser att det inte finns något kvar av dessa fabriksbyggnader utmed Magasinsgatan utan det som finns kvar är järnvägsspåret och bron över Viskan vid Yxhammarsgatan och den vita bron i Simonsland. Tomten där som J.F. Vennerstens fabrik låg är fortfarande obebyggd och fungerar i dag som en parkeringsplats.

PDF-fil