Norrby Långgata 29 & 32

Vill först klargöra med gårdagens inlägg där jag skrev om Sandlid på Landala som jag trodde det var men som tur var det en medlem i Gamla Borås som upptäckte felet. Jag har nu ändrat lite i blogginlägget och riktigt ska vara riktigt. Men denna gång är i alla fall på Norrby Långgata. Byggnaden till vänster är nr. 29 och ligger i kvarteret Skomakaren och var uppförd år 1900 i timmer av Karl Alfred Törén. Den var uppförd i 2 våningar med inredd vindsvåning med 6 lägenheter och det fanns både vind och källare samt affärslokal. Ägare var Anders Wicktor Andersson f.1898 och gift 1926 med Valborg Fohrman f. 1896, d. 1939 och deras barn Vivan f.1926 och Göran f. 1928. Karl A. Töréns speceriaffär fanns i detta hus som även syns på bilden. Firman grundades av Karl A. Törén 1896 och innehavaren 1931 hette Wicktor Andersson (Hedlund).
Norrby Långgata 32 är byggnaden till höger ligger i kvarter Verkmästaren och var uppförd år 1920 i trä, reveterat på tegel av handlande C. W. Carlssons stärbhus. Det var uppfört i två våningar med inredd vind och innehöll 4 lägenheter, källare, 4 affärslokaler, 1 damfrisering och 1 skomakarverkstad. Butiker var bland annat E. Anderson Cigarraffär, innehavare E. Andersson från år 1925. Ellens Bröd- & Matvaruaffär, innehavare Ellen Wallgren från 1939. Bellman & Ljunggrens Damfrisering, grundades av fru Eva Olsson år 1930 och innehavare från 1935 var fru Svea Carlsson och fru Britta Andersson. Det fanns även en fruktaffär som hette Norrby Fruktaffär, konfektyrer och grönsaker, grundades av Frits Lundin och senare var det Alfhild och Rgnar Persson som var innehavare av affären.
Det fanns mängder av olika affärer förr i tiden, jag minns bara när jag växte upp på Norrmalm där fanns det mjölkaffär, speceriaffär, köttaffärer ja listan kan göras lång men i dag finns det inga sådana butiker kvar utan det är de stora matvarukedjorna som har tagit över.

PDF-fil