Kvarnbyggnad i Bredared

Foto Glenn Murberg 20200504
Som ni vet så är jag ute i skog och mark så fort jag kan och ibland så när jag är ute och åker så testar jag olika vägar som jag aldrig har kört. Men denna gång när jag var ute så tänkte jag att jag skulle fotografera en gammal förfallen kvarn i Bredared, närmare bestämt i Lövås. Men jag blev väldigt förvånad när jag kom fram, här hade man röjt upp och även renoverat den gamla kvarnen. Jag kan tänka mig att det är en Hembygdsförening eller något byalag som har renoverat. Samtidigt så blev jag lite besviken då när jag kom fram och att jag kom försent skulle vilja ha bilder på innan renoveringen. Men samtligt blev jag glad över att det är någon som tar sig an dessa gamla byggnader och bevara dessa för framtiden.
Finns det någon av mina läsare som vet något om denna kvarn och kan berätta dess historia, det vore intressant att få veta. Sedan när man går runt och studerar en sådan här byggnad så går man runt i omgivningarna och tittar. Längre upp till vänster utanför bilden så ligger en dammvall men ännu längre uppströms gick jag runt och tittade och hittade spår av en annan kvarn som jag givetvis blev nyfiken på.

Foto Glenn Murberg 20200504

Sådana här maskindelar kan man hitta och även en sågklinga hittade jag en bit bort. Allt tyder på att det har varit en sågkvarn här. Jag har sökt och försökt att hitta något om denna kvarnruin men inte funnit något. Det kanske du som läsare vet något om, i så fall kan du maila mig på gamlaboras@murberg.se. Det är sådant här jag roar mig med när jag är ute i skogen och hittar en ruin av något slag, då försöker jag att förställa hur det en gång har varit här. Sedan försöker man att forska på internet och se om man hittar information och ibland hittar man massor av information och bland ingenting.
Med detta blogginlägg har jag gjort 1100 inlägg och har nu börjat lägga upp alla blogginlägg på min hemsida och även en pdf-fil som man kan ladda ner men det kommer nog att ta tid att få upp alla inlägg. Jag har ju lite andra projekt också med att hjälpa Hembygdsföreningen här i Annelund att fotografera av alla platser där torpen har legat i Hov socken. Hela sockenbocken ligger på min hemsida men är inte riktig färdig ännu.

PDF-fil