Småindustriområde i Bredared

Foto Glenn Murberg 20200504
I förra blogginlägget skrev jag om sågverkskvarnen som låg vid golfbanan och då nämnde jag även att det fanns lämningar lite längre söderut efter samma vattendrag. Det enda som återstå är en raserad dammvall men man ser tydliga spår efter industrin som varit här. Det finns lämningar efter en kvarn och såg och en dammvall. Sedan finns det en stenskodd ränna som leder ner till den kvarnen jag skrev om sist. Det finns fragment av stående stenar som vittnar om att det har varit aktivitet här längre tillbaka i tiden. Naturen håller på att ta tillbaka det som var sitt en gång i tiden, det hade varit intressant hur det har sett ut när industrin var i full gång.

Foto Glenn Murberg 20200504

Här är den stenskodda rännan som går ner till kvarnen vid golfbanan men det är många stenar som har ramlat ner i vattnet eftersom naturen håller på att ta tillbaka det som en gång var deras. På en gammal karta från år 1646 omtalas en kvarn ”gångande höst och wår”. Enligt Carllson & Sjöstedt ska det i Backagärde ha funnit både kvarn och såg år 1699. Samma källa omtalar att Röls säteri hade en kvarn här på 1690-talet. Enligt laga delningskarta år 1795 har här funnits en såg till säteriet Röhl men på generalstabskartan år 1869 är endast en kvarn markerad på platsen.
Vilket jobb de hade förr i tiden att bygga dessa dammvallar och kvarnar med de verktyg som de då hade och sedan alla de stora stenarna som de släpade in i skogen, för de flesta kvarnar låg mer eller mindre långt inne i skogen. Det var väl kanske därför att männen inte blev så gamla förr i tiden utan de slet ut sin kropp med deras tunga arbete. Nästa sommar kommer jag att försöka att komma ut mera och fotografera våra kulturminnen i skogen och bara gå i skogen är en underbar känsla och man vet aldrig vad man hittar där ute.

PDF-fil