Stenbalksbro i Ekås

Foto Glenn Murberg 20200504
En mycket gammal stenbalksbro över Ryssbybäcken och den ligger alldeles intill landsvägen mellan Borås och Alingsås. Man ser denna bro även ifrån landsvägen eftersom man sköter området runt bron med att hålla borta sly och klipper gräset. Denna bro har vid länsmuseets broinventering 1980 hänförts till bevarandegrupp. Hur gammal bron är har man inte kunnat fastställa men mycket gammal är den och man tror att den tillhör 1700-talet om den inte är ännu äldre. Stenhällen storlek är 2,7 meter lång och 1,3 meter bred och den beskrivs i broinventeringen som en gångbro men det var mer än så.

Foto Glenn Murberg 20200504
Från början använde man denna bro också som körbro för ox- och hästvagnar men den maximala bredden för vagnarna fick bara 80-90 centimeter. På denna tid var det ju trähjul med träaxlar som gällde och när de knarrade så smörjde man med sniglar. Det finns en historia som hembygdsforskaren Ture Klasson har berättat är historien om Hunda-Bengts Höla. Den låg i en brant sluttning vid åsen av Forneberga. Där gömde Hunda-Bengt stulet kyrksilvet, hålan hade ett kryphål upptill och nertill och på mitten fanns en cirka två meter hög gång. Tjuvgodset såldes. Den sista stölden drabbade Sandhults kyrka och Hunda-Bengt åkte fast innan han hunnit sälja detta silver.
”Hunda” var ett öknamn Bengt fick sedan han skjutit en sockenbos hund en bönedag. Det har dessutom antagits att hunden miste livet för sin envishet att följa efter Bengt när han var på väg till sitt gömställe med tjuvgods. Hunda-Bengt, hans rikta namn var Bengt Svensson och levde mellan 1800-1851. Han var straffad för fylleri i kyrkan och för förfalskning samt för första och andra resans stöld. Vid Fornsjö fanns tre större och två mindre domarringar och tre forngravar men när man byggdes 1923-1926 i AK:s regi, raserades ett fornminne en stor gravkulle. Arbetarna förbjöds att berätta om denna förödelse. Det är många fornminnen som har försvunnit genom nya vägbyggen och husbyggen. Det gäller även i skogen när man avverkar skog så kör man över forn- och kulturminnen så de förstörs. Det är tragiskt att det blir så det tillhör ju framför allt vår historia och den ska vara rädd om.

PDF-fil