Brudsängen Brobacka

Foto Glenn Murberg 20190822
Brobacka naturreservat innehåller ett av landets mäktigaste jättegrytsfält helt gjorda av naturen. Upptäck de 40-tal ursvarvningar som skapats under Inlandsisen, där storgrytan med sina 18 meter i diameter dominerar. Det finns en led att följa bland alla dessa jättegrytor till en vacker utsiktsplattform och upp till utsiktsplatsen på bergstoppen. Mittemot jättegrytsfältet tvärs över sjön ligger Brudsängen, den sägenomspunna klipphyllan. Det sägs att det bara går att nå Brudsängen genom att gå igenom det så kallade "Nålsögat". På denna plats var det nämligen ett älskande par som en gång i tiden kastade sig ut för stupet då de inte fick tillåtelse att gifta sig med varandra. Läs mer om historien och sägnerna kring Brudsängen.
Det finns ett par olika sägner om Brudsängen, bl.a. en som säger att det var här jätten Åland hade sin boning. En annan berättar om en fattig bonddräng och en rik bonddotter från Mellbydalen, som fattade tycke för varandra. På den tiden var det dock inte kärlek som var huvudskälet för äktenskap, så de flydde till Östad för att gifta sig, men eftersom de saknade lysningsbevis så vägrade prästen viga dem. Bedrövade hamnade de på hemvägen på denna klipphylla, där de hade sin brudsäng. Dagen efter fann de efter vad de gjort ingen annan utväg än att kasta sig utför stupet ner i sjön, sedan dess har klipphyllan i folkmun hetat Brudsängen.

Foto Glenn Murberg 20190822

Under Nordiska Sjuårskriget mellan Sverige och Danmark 1563 - 1570, företog Danmark tre härjningståg mot Sverige för att ödelägga landskap, så att svenskarna inte skulle kunna gå till angrepp mot Danmark. 1564 härjade danskarna i Småland, 1566 i Västergötland och 1567-68 i Östergötland. På försommaren 1566 samlade den erfarne danske fältöversten Daniel Rantzau en stor här i Halmstad. Med en här på 9 000 man, 600 hästar, 300 rustvagnar samt artilleri bröt man i juli 1566 gränsen mot Sverige. Den 13 juli brändes Bogesund (Ulricehamn), 15 juli Falköping, 16 juli Skara och den 23 juli Lidköping och Läckö slott, då hela det svenska artilleriet föll i dansk hand. Danskarna hade nu bränt 4 städer, 761 bondehemman och tagit ett stort krigsbyte.
Den danska hären drabbades nu av svält och sjukdom, varför Daniel Rantzau beslutade om återtåg med sina trupper. Sveriges kung Erik XIV gav då order till den svenske fältöversten Charles de Mornay att genast ge sig av till Västergötlands försvar. Charles de Mornay lät spärra av flera pass och vägar med "bråtar" (avsågade träd). Avsikten var att stänga in hela den danska hären. Brobackapasset var en naturlig plats för att försöka spärra av den danska härens reträttväg. Vid Brobacka var det effektivt spärrat, och den 9 augusti 1566 utkämpades här ett slag mot danskarna, där de förlorade hela sin tross, allt krigsbyte man rövat i Västergötland samt ca 500 man. Charles de Mornay vann här en stor seger tillsammans med traktens allmoge.
Det här med svensk historia är väldigt intressant och börjar man att läsa om den så blir man fast. Hela Brobackaområdet är fullt av kultur- och fornminnen. Själv har jag bara varit och besökt Brobackatunneln, brudsängen och minnesstenen där slaget stod men kommer att göra ett nytt besök och vandra på dess vandringsleder och se alla dessa jättegrytor.

PDF-fil