Varnhems stenbro

Foto Glenn Murberg 20090625
Den gamla kvarnbron som det har kallats för av befolkningen i Varnum. Det går över Viskans vattendrag och ligger i Ulricehamns kommun. Det finns en kvarn precis intill som heter Ågårdens kvarn. År 1935 blev bron indragen eftersom man hade byggt en ny bro alldeles intill. Valvet har en bredd på cirka 3 meter. Troligen så har bron en ganska så hög ålder av dess utseende, den bör vara byggd i början av 1800-talet och räcket består av gröna järnrör som man har förankrat i fem huggna stenar på brons vardera sida. Område runt bron är så vackert med den intilliggande kvarnbyggnaden som är rödmålade och den stora gulmålade mangårdsbyggnaden. Bron förefaller att vara i gott skick då när jag var och fotograferade den år 2009 men har passerat den många gånger sedan dess.

Foto Glenn Murberg 20090625

En bild på andra sidan av bron. Bron passar bra in i denna kulturmiljön tillsammans med kvarn- och sågmiljön här. Kvarnverksamheten uppförde år 1963 och sågen stannade år 1970. Bron ligger på den gamla sätesgårdens mark, och det var meningen att bron skulle rivas år 1936 när man då byggde den nya vägsträckningen intill. Men som tur så kunde man stoppa denna rivning, jag tycker man har rivit alldeles för många stenbroar det finns många föreningar som vill ta över och renovera dessa. Sedan så bevarar man ett byggnadssätt som i dag nästan är helt borta. Det finns ännu en stenbro på gårdsområdet som är avsevärt mindre än kvarnbron med förmodligen är den lika gammal. Den missade jag när jag fotograferade kvarnbron men får göra ett återbesök och ta lite bilder på den.
Som ni vet så håller jag på med en hemsida och just nu håller jag på att uppdatera den med alla min blogginlägg och lägger även dit en PDF-fil som man kan ladda ner om man är ute efter något särskilt. Ska även försöka att få till någon sökfunktion så det blir lättare att hitta ett specifikt blogginlägg. Är det någon som är nyfiken att kika på min sida så är adressen: www.murberg.se.

PDF-fil