Hofforsen i Vsikafors

Ni som har följt min blogg genom åren så vet ni att jag är ute mycket och fotograferar. Bland annat i Rydboholm och Viskafors, där finns det mycket kvar av det gamla och även mycket spår kvar. Jag passade på att fotodokumentera fallet i Viskafors innan man skulle bygga om dammanläggningen och då fann jag rester från denna vattenkanal som vi ser på den gamla bilden. Tyvärr så är det en ganska dålig bild på Hofforsen men en väldigt intressant bild tycker jag.

Foto Glenn Murberg 20140221

Denna bild fotograferade jag den 21 februari år 2014 och här ser vi samma vattenkanal som den gamla bilden och det är ett fantastiskt arbete som de gjorde på den gamla tiden. Detta har varit en mycket viktig del i historien med Viskan och fallet som har en fallhöjd på 24 meter. Det har funnit många industrier vid denna plats under årens lopp och det speciellt med tillgången av vatten som man kunde omvandla till kraft till industrierna.
Minst två skvaltor har funnits här och en av kvarnarna tillhörde Stora Viskarhult och en tillhörde Lilla Viskarhult. En skvaltkvarn är en kvarn som man driver genom ett vattenhjul genom att man har en kvarnaxel vertikalt i forsen. Skvaltkvarn kallas även för enfotskvarn.

Foto Glenn Murberg 20140221
En annan bild på rännan och Viskan forsar nedanför vattenrännan. År 1752 fick Viskafors Knivfabrik tillstånd att anlägga ett järn- och stålindustri här vid forsen. År 1827 flyttades Bålåns kopparhammare från Bålån som låg mellan Rydboholm och Viskafors till Hofforsen och en valmalsstamp flyttade in i knivfabrikens lokaler. Även tydboholmsbolaget utnyttjade Viskans krafter under hela sin period som fabriken fanns här. Det har bland annat även funnits ett sågverk och numera en kraftstation som Rydboholmsbolaget byggde under åren 1917-1919.
Det finns mycket gammalt i Rydboholms och Viskafors skogar och jag försöker att komma ut då och då och fotografera dessa för att sedan lägga ut bilderna på min hemsida samt med lite fakta. Har du på tips på gamla kultur- och fornminnen eller gamla saker som har tillhört fabriker så är du välkommen att skicka ett mail till mig på: gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil