Linds färgeri/Swartz färgeri

En gammal bild på färgeriet på Västerlånggatan 2 jag vet inte exakt årtal men det borde vara tidigt 1900-tal. Det var Daniel Swartz som startade färgeriet år 1824 och efter hand död år 1839 övertogs rörelsen av hans änka som drev färgeriet ända till 1875, då hon överlät det till sin svärson C. A. Berglund. År 1900 övertogs rörelsen av Sigurd Lind och Claes Andersson som år 1911 bildade Färgeriaktiebolaget Lind och Co. Sedan Sigurd Lind avled år 1935 och Claes Andersson pensionerats år 1939 drevs rörelsen av sönerna Ivar Lind och Alvar Andersson.

Här är en annan bild på färgeriet och det är troligen efter år 1920 då man uppförde de nya fabrikslokalerna i sten och gasbetong. Byggnadsmästare var AB Oscar Ohlson och arkitekt Einar Lundberg. Under 1940-talet hade färgeriet ca 110 anställda och företaget hade inriktat sig mest på blekeri och appreturverk för garner och vävnader. Speciellt inrättat för utrustning av siden, konstsilkeklänningstyger samt konstsilkefoder. De stora krav, som numera ställs på en utrustare av olika slag konstsilkevaror, kunde tillmötesgå först efter betydande nyanskaffningar och ombyggnad av fabriken. En ny ångpanneanläggning anlades år 1940 och maskinparken har undan för undan utökats med moderna maskiner. I slutet av 1940-talet så var Linds färgeri ett av de modernaste och främsta i sin bransch i landet.

Foto Glenn Murberg 20180530
Denna bild fotograferade jag den 30 maj 2018 och platsen för färgeriet är helt tom och fungerar som en parkeringsplats. Linds färgeri flyttade sedan ut till Rydboholm för att överta Rydboholmsbolagets gamla fabrik men tyvärr så finns inte företaget kvar längre. Jag tror att det var i början av 1980-talet som man flyttade ut till Rydboholm och strax efter man hade flyttat så revs de gamla fabriksbyggnaderna. Just i denna vy finns det kvar av de gamla byggnaderna bland annat, Brännerigården, det gamla elverket och Carolikyrkan. Både brännerigården och kyrkan är Borås äldsta byggnader som står kvar på sin ursprungliga plats.

PDF-fil