Tingshuset i Bollebygd

Foto Glenn Murberg 20200909
Som ni vet så försökte jag att fotodokumentera flytten av Tingshuset i Bollebygd. Eftersom jag jobbar i Bollebygd så försökte jag att fotografera det var jag dag, eftersom det hände saker varje dag. Detta jobb har Bollebygds kommun gjort väldigt bra tycker jag och ligger vackert där uppe på den lilla kullen. Tänk om Borås stad kunde göra likadant med Tullstugan på Tullen och flytta den eller att man renoverar så den får tillbaka sin stolthet. Detta är tredje gången man flytta detta tingshus och denna gång vände man lite på fastigheten, så det är en vacker syn man ser varje gång man åker igenom Bollebygd. Här kommer det lite historia om tingshuset om du missade det förra gången när jag gjort ett inlägg om det.
Från början hade tingshuset ett torv- och nävertak, men 1775 byggdes två arrestlokaler och tegel lades på taket. 1799 väckte domhavande förslag om nybyggnad men i stället byggde man om och till det gamla tingshuset (dombok 14 oktober 1799, §20). Det utvidgades och påbyggdes med ytterligare kammare. Kakelugnar sattes in. 1884 beskrivs huset som en envåningsbyggnad uppförd i vinkel innehållandes tingssal och fyra rum (Nya Lagberedningens betänkande 1884). På 1960-talet flyttades huset ett tjugotal meter på grund av att vägen gick alltför nära husväggen. Taksprånget på gaveln skall ha sågats av som första åtgärd innan man ansåg sig tvungen att utverka en flytt. Idag är tingshuset i Bollebygd en vitmålad envåningsbyggnad klädd med locklistpanel. Huset, som renoverades i november 1997, består av en timrad huvuddel och en delvis tegelmurad arrestlänga med tre celler, som sticker ut från ena hörnet. Fönstren i denna del av huset är gallerförsedda och dörrarna av tjockare järnplåt. Mellan arresterna finns luckor i väggen.

Foto Glenn Murberg 20200909
Den byggnadskropp som rymmer tingssal är utformad som ett typiskt rektangulärt tingshus med sal och fyra rum. Förstugan sticker emellertid ut från byggnaden på ena långsidan. Från förstugan leder två dörrar in i tingssalen som i sin tur har fyra ytterligare dörrar, en till var rum. Handelsbanken använde tingshuset 1920-1938. Banken byggde om huset men det återställdes 1938 och användes på 1950-talet som kommunalhus. Under senare år har det bland annat använts av hemvärnet och som studielokal.

PDF-fil