Sandwalls bryggeri

Har tidigare bloggat om Sandwalls bryggeri men satt här i dag och tittade igenom mitt bildarkiv och hittade bland annat denna bild med drickautkörarna med häst och vagn. Tyvärr så vet jag inte vilket årtal det är men troligtvis i början av 1900-talet. Troligtvis är bilden fotograferad ifrån Österlånggatan och byggnaderna på själva ”innergården” var väldigt vacker tycker jag och som jag har sagt tidigare så kunde man bygga hus på denna tid. Det gäller även industribyggnader och en arkitekt som var en mästare att rita snygga fabriksbyggnader var Lars Kellman. Sandwalls låg utefter 4 stycken gator, Bryggaregatan, Kvarngatan, Österlånggatan och Källegatan. Fabriksbyggnaden är uppförd mellan åren 1848-1903 och ansvarig byggmästare var Oscar Ohlson och som sagt Lars Kellman som arkitekt och är Herman Göransson var också inblandad. Fabrikens totala golvyta var 4200 kvm och ägare Alfred Sandwall. Man tillverkade maltdrycker och läskedrycker och bryggeriet anlades i slutet av 1840-talet av fabrikör Alfred Sandwall som ensam ägare till och med år 1915 så hans son Sven Sandwall blev delägare från år 1916 och efter Alfreds död 1930 blev Sven ensam ägare från 1931. Sandwalls Ångbryggeri grundades år 1862 och blev aktiebolag från och med år 1943 och verkställande direktör Sven Sandwall.

Här är en annan vinkel av bryggeriet och notera den vackra gatubelysningen i höger bildkant. Tyvärr så är alla dessa borta i dag och jag tror inte att det har sparats på någon av dom, det är synd för de är otroligt vackra. I dag finns ingenting kvar av gamla Sandwalls fabrik vid Bryggaregatan utan ersatt med en annan byggnad. Jag vet inte när hela fabriken revs men vore kul att veta ett årtal och vet du det så får du gärna maila mig om årtalet och har du bilder på själva rivningen så vore jag väldigt tacksam om du hörde av dig och om du vill låna ut bilderna så jag kan skanna av dessa.
Jag fick för ett tag sedan en maskindel från Sandwalls fabrik i min ägo och givetvis så är min nyfikenhet stor över vad maskindelen hade för uppgift, se bild nedan.

Foto Glenn Murberg 20200808

Här är ena sidan av maskindelen och den är gjord i mässing och jag tror att det kan ha varit någon kniv till typ att mala ner humle eller malt.

Foto Glenn Murberg 20200808

Foto Glenn Murberg 20200808
Här är baksidan av den och vet du vad den kan har haft för funktion så får du gärna skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. Det vore så roligt att få veta vad den kan ha haft för funktion. Sedan efterlyser jag egentagna bilder på just Sandwalls brygger när det låg på Bryggaregatan, hör gärna av dig med ett mail.
 

PDF-fil