Vy över Stadsparken

Foto Thor Siesing
Ännu en glasplåt från Thor Siesing och jag tror att bilden är fotograferad i början av 1900-talet. Det är fantastiskt vilken skärpa det blir av glasplåtar och att de fick så bra bilder förr i tiden. Jag fick 2 skokartonger med glasplåtar och jag har börjat skanna en del av dessa och jag har bara skannat av dom rakt av och inte gjort några förändringar av bilden. Jag tror att den andra skokartongen innehöll personporträtt och jag kommer att göra ett bildkollage av dessa när jag har skannat in dom och ta er hjälp till att identifiera de personer som finns på bilderna, för jag tror att det inte står något på dessa plåtar. Jag tänkte som så att dessa bilder kan hjälpa de som släktforskar.
De är en vacker vy över Stadsparken med Viskan slingrandes och den vackra byggnaden i mitten av bilden som var varmbadhuset som försvann på 1960-talet då man skulle bygga bron över Viskan som blev en förlängning av Lilla Brogatan, byggnaden till vänster är nuvarande Teknis. Stadsparken var väldigt vacker förr i tiden vad man ser på dessa gamla bilder, och det var säkert en oas för alla invånare i Borås när de var lediga får sina slitsamma arbeten. I dag är Stadsparken mer eller mindre en lekpark än var den var förr i tiden. Förr låg det industrier i parken bland annat färgeriet Kilen och Wiskabergs fabriker och ingenting finns kvar av dessa i dag men lite av grunden finns kvar av Wiskabergs fabrik som är en del av Viskans kantmur.
Jag efterlyser era egentagna bilder på gamla Borås även om ni har rivningsbilder på bland annat kvarter Balder. Det kan vara vanliga pappersbilder, negativ, diabilder eller glasplåtar även om bilderna sitter i album. Tveka inte hör gärna av dig till gamlaboras@murberg.se så kan vi prata mera där, skulle vara väldigt tacksam om jag fick låna dessa bilder och skanna av. Som jag har skrivit innan i bloggen så håller jag på att bygga en hemsida av gamla Borås och även om du har historier, händelser och även mer fakta om Borås så är det bara att maila mig. Just nu håller jag på med att lägga in alla mina blogg inlägg på min hemsida och lägger även med en pdf-fil om ni är intresserade att ladda ner. Har ni något som ni vill dela med er eller någon fråga så är det bara ett skicka iväg ett mail.

PDF-fil