Ålgården

Ett gammalt vykort på Ålgården och Viskan på 1920-talet, i dag ser miljön lite annorlunda. Ålgården uppfördes för Borås stad som kvarn och den fungerade sedan under en period från 1808 fram till 1930-talets slut inom vattenverks verksamhet. Huvuddelen av byggnaden fungerar i dag som konstmuseum. Huvudbyggnaden uppfördes som en kvarn och hade ursprungliga fasader av gråsten. Den innehöll "maskineri av järn för 3 stycken sammalningsstenar samt en sigt och grynkvam". Byggnaden ombyggdes kraftigt i början av 1920-talet då den fick dagens utseende med ljusa spritputsade fasader. Ett antal höga fönster ger ett närmast sakralt intryck. Byggnaden har ett valmat sadeltak med täckning av svartplåt. Stilmässigt kan den hänföras till ett stramt, lättklassicerande stilideal med betonade hörn och bearbetade fönster- och dörromfattningar avvikande slät puts. Byggnaden är i princip oförändrad sedan ombyggnaden på 1920-talet. Den är sannolikt Borås äldsta byggnad med industriell bakgrund.

Foto Glenn Murberg 20141206

Här är en bild på huvudbyggnaden som jag fotograferade den 6 december 2014. Sedan har jag länge funderat hur de andra byggnaderna har haft för funktion. Den byggnaden som ligger precis vid Ålgårdsvägen, den uppfördes år 1918 som sekundärstation och kallas annars för transformatorkiosk. Troligen är Herman Göransson arkitekt till byggnaden eftersom som är ganska lik den stora kraftstationen vid Hulta. Den ursprungligen närmast rektangulära byggnadskroppen bestod interiört av en öppen hall i två våningars höjd. Byggnaden har tidstypiska röda tegelfasader med detaljrik, dekorativ mönstermurning. Det brutna sadeltaket är täckt med taktegel. En första ombyggnad gjordes 1925 då nya portar togs upp i den västra fasaden. Dessa är dock igenmurade idag. En lägre del med i stort sett slutna tegelfasader tillbyggdes 1945 efter ritningar av arkitekt P. Markert. Tillbyggnadens tegelfasader är idag delvis vitmålade och pryds av en fasadmålning. Idag står byggnaden till stora delar oförändrad Byggnaden har inte bara intressant ur byggnadshistorisk synvinkel utan även ur ett teknikhistoriskt perspektiv.

Foto Glenn Murberg 20141206
Denna lilla byggnad som ligger precis bredvid den gamla vaktmästarbostaden och har funderat många gånger vad denna har använts till. Mina funderingar är att det är en pumphus som användes för att pumpa vattnet till vattentornet på Kvarnberget, vet du som läsare något om det får du gärna göra av dig till:

gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil